Почистване на вирус на терсене място

Хората с опит от социалистическо време ще познаят оригинала на заглавието.

Между другото, както гайка на терсене място, така и някои вируси могат да са много времеизяждащи, особено ако времето е кът и не достига за ровичкане по регистри и евристично отгатване и търсене на променящи се по случаен начин стрингове.

Така наскоро ми бе връчена “болна” машина от един приятел, в момент в който обаче бях под пара и колкото пъти я погледнех ми домъчняваше за бразилския футбол…

Но пък не мога да откажа на човека, та реших да действам по метода на най-малкото съпротивление. След като установих, че с инсталираната антивирусна програма даже и в “safe mode” не можем да отстраним нахалника, реших да използвам live cd от някоя от най-известните антивирусни компании.

Та цялата тая интродукция беше за въвеждане към темата “сравнение на резултатите от live cd-та на водещи антивирусни фирми”.

Започнах с CD-то на BitDefender, защото доста познати са доволни от него. Не знам за основната версия на програмата, може да е добра, но ive cd-то не можа да свърши работа. Независимо дали в графичен или в конзолен режим пищеше, че не му достига памет, не можа да се ъпдейтне също и до там. Вярно, машинката беше старичка и относително слабичка, но не чак толкова немощна. Пентиум 4 с 1 гигабайт RAM би трябвало да е достатъчно поне за конзолен режим.

След това опитах с CD-то на Касперски, което и друг път съм ползвал.
Като начало тръгна добре, запали графиката, ъпдейтна се, прерови дисковете… и не откри нищо.

Следваше CD-то на AVG. Общо взето, представи се по подобен начин като това на BitDefender. Така че за тези две фирми не мога да дам оценка, колко добре вършат основната си работа – “лекуването” на компютърни вируси, защото въобще не стигнах до тази фаза.

Сигурно ще решите, че нормален човек би се отказал на третия неуспешен опит. Е, аз имах още един кандидат за тест – бях чел добри неща за Dr.WEB и бях си набелязал и тяхното CD за последен (по закона на Мърфи) тест.

Е, cd-to на Dr.WEB вдигна графичната среда, ъпдейтна се, откри вируса плюс няколко addware и един троянец и почисти всичко.

И така, “избор на редактора” Dr.WEB live CD.

Е, за да сте сигурни, че не е останало нещо нежелано, ползването на live CD не е достатъчно. В по-добри времена, когато имах повече време направих подробен преглед на компютъра с пълна профилактика. Но за спешни случаи е удобно решение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *