Bon voyage

Току що се връщам от едноседмичен воаяж, е не до Чикаго и назад, нито из Европа, нито поне по Балканските страни, а до Търговище и обратно в София. Още когато влязох във вагона на бившия експрес, а сега, по новата терминология “Бърз влак със задължителна резервация” “Златни пясъци” бях приятно изненадан. На всяка седалка беше поставена такава диплянка:
rail4see. Съвместна инициатива на Столична община, БДЖ и rail4see.

В нея има пълното разписание на влака, разстоянието между гарите и времето за пътуване между тях, както и връзките на съответните гари със същите подробности! Може човек спокойно да следи, дали влакът се движи по разписание (движеше се 🙂 )
Влакът беше чист (!!) и отоплен. Всъщност лятото друга приятна изненада беше, че климатиците, които няколко години работеха символично бяха заредени със фреон, ремонтирани и охлаждаха както се полага (За който не знае, експресите са с вагони с климатици от доста години.) Освен това отново има завески на прозорците и не са онези омазани и омаслен жълто-зелени пердета, а чисти, нови с приятен синкаво-сив цвят.

Всъщност миналата зима ми се наложи да пътувам до Плевен и на отиване премръзнах в автобуса. На връщане се върнах с бърз влак, не експрес, който също беше топъл и чист.

Общо взето, нещата в БДЖ се подобряват, за щастие на такива като мене, които по много причини не обичаме да пътуваме с автобуси.
Тормоз беше за мен пътуването с автобус, даже когато бяха нови и с телевизорчета, да не говорим сега в какво състояние са междуградските возила, които не са подновявани от десетилетия.
Преди време пак ми се наложи да се возя на “рейс”, колкото и да мразя упражнението. Снимах една от гумите му:
гума
Снимката не е добра – снимах я с телефон и внимавах да не ме видят, че го правя. Но дава представа за положението. Лошото е, че всички гуми бяха така “загладени”!
Повечето автобуси по дългите линии имат тоалетни… които са заключени. Защо ли? Знам за случай, майка помолила да я отключат за да я ползва детето ѝ и получила мощни “благословии”, вместо ключ.

Все пак, въпреки добрите тенденции, състоянието на железниците е плачевно, след дългогодишното източване, което продължава за съжаление.
От човек, да го наречем, близък до вътрешни хора в ръководството на железниците съм чувал за разни милиони, които поемаха от там в западна посока, още в началото на 90-те. Също и как разследващи изведнъж са прекратявали разследването, озовавайки се и те на запад с увеличено благосъстояние. При тях предполагам въпросът е бил поставян директно “или-или”.
(Или пляжи, вернисажи или даже
Пароходы, в них наполненные трюмы,
Экипажи, скачки, рауты, вояжи…
Или просто – деревянные костюмы.

както се пее в една песен)

Същите тези автобусни собственици, които не се грижат за атопарковете си дълги години плащаха на (без)отговорни лица в железниците, да правят разписанията удобни за автобусите.
Атанас Гергов често пише за подобни безобразия.
Също така, все се получаваше, влаковете да изтърват “връзка”. Съответно има автобус…
Или по празниците – има само 3 вагончета, а пътници поне за десет…
Всичките тия дивотии отказаха хората да пътуват с влак. Като прибавим и продължаващия грабеж, перспективата не е розова.

Та исках да кажа, вие алчни и ненаситни …., които затрихте сума работещи и печеливши предприятия, само да си напълните гушите, които бетонирахте райски кътчета, за да настанявате европейските отрепки, дошли на алкохолен туризъм, които сечете настървено горите, оставяйки свлачища, които заради шараните си в язовирите оставихте безброй хора без жилища, а някои и без живот… Да изреждам ли още? Та за вас ненаситни хиени, ако бях невъзпитан простак, щях да отправя пожелание от рода, да ви го начука слон! Но понеже не съм, а съм културен, образован, възпитан и интелигентен гражданин, за разлика от вас, ще ви пожелая само доктор здраве да ви дава!

3 thoughts on “Bon voyage

  1. Атанас Гергов

    Да.. тъкмо бяха започнали да се променят някои неща към по-добро и сега пак ще се връщаме някоя и друга петилетка назад…
    Лошо е, когато се отлагат реформи, но си е направо страшно, когато се възложи на некомпетентни хора да ги правят!

  2. joe Post author

    Те да бяха само некомпетентни.
    Той министърът си идва с поръчка да унищожава железницата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *