На цирк

Не бях ходил на цирк отдавна. Всъщност “отдавна” не е подходяща дума в случая. Не съм ходил повече от 40 години…
Щото нали, циркът е за деца. Днес посетихме представление на цирк “Колозеум” за да заведем дете.

Радвам се, че след толкова години, отново влязох под шатрата на цирка, за да се потопя в магията на това изкуство. Цирковото изкуство е много сериозно, сложно и многопластово. И разбира се в никакъв случай не е само за деца. Сега определено съжалявам, че толкова време пропусках живите представления и се наслаждавах на това изкуство само от телевизионните предавания на циркови представления.

В цирка децата попадат в приказен свят. С истински вълшебници, феи, принцеси и добри животни. Които разбира се са също вълшебни.
По-горе писах за магията на цирка. Именно магия, която ме накара да почувствам отново приказката. Приказният свят си е там, само трябва да оставиш настрана “опита”, рутината и цинизма, натрупани през годините и да му позволиш да те докосне. Ако не знаеш как – огледай се. Виж децата и погледни през техните очи.

Като погледна назад през годините, имаше разлики – навремето свиреха живи оркестри, заменени сега от електронни устройства. Артистите бяха и “роудита” (не знам, как се наричат сценичните работници в цирка) и сами подготвяха уредите за следващия номер, като се редуваха. Какво да се прави, инфлацията удря жестоко всички. Това обаче не пречеше на артистите да се раздават до край. Много от номерата бяха с висока степен на сложност и определено с много висок риск. Хареса ми също, как представлението беше композирано като история, започваща с две деца (също артисти, които участваха в представлението с различни номера), които попадат в приказния свят и която завърши също с тях.

Като споменах икономии, домакините не икономисваха за сметка на здравето на зрителите. Отоплението беше много добро.

Да, децата най-добре усещат магията на цирковото изкуство, а артистите от “Колозеум” добре знаят това. Затова и децата имаха възможност да пояздят пони, да се снимат на арената, да получат автограф от артистите. Както и избрани късметлии да участват в игра с клоуна на арената.

За представленията и локацията на цирка, може да се получи информация и от Фейсбук страницата им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *