Не на подслушването

Протестченцето мина тихичко и кротичко (както трябва и да бъде де, надявам се никой не е очаквал скандал и погроми 😉 )
Бяхме 30-ина протестиращи човечета и малко повече журналисти, които на пръв поглед придаваха допълнителна плътност на групата.

Може би всъщност хората, които дойдоха бяха повече, но някои идваха, други си тръгваха така че, през повечето време присъстващите бяха малко.

Така, не знам с тая “масовост” какво послание успя да изпрати протестът към останалата част от населението. Предполагам, че в очите на случайния минувач нестройната групичка е била просто поредната “група граждани”, недоволни от нещо, която най-често събужда раздразнение, присмех и дори презрение.

Не съм наясно, как може да се обърне наистина внимание на хората за сериозността на проблема за следенето на Интернет трафика. За повечето хора, нямащи достъп до мрежата, в Интернет се мотаят само разни “хакери”, педофили и “крадци на интелектуална собственост” – образ, който непрекъснато се предава от средствата за масова хипнотизация. Представям си, как средният, неинтернетстващ гражданин доволно потрива ръце и си казва “Хак им е!”.

Лошото е, че има и много хора, които ползват Мрежата, но си казват “Какво пък толкова?”.
На тях бих им отговорил, че ако си представят, че навсякъде има камери и микрофони, които следят всяка тяхна стъпка, включително и в домовете им, едва ли биха били толкова безразлични. Някой може да обяснява, че тези камери всъщност са много полезни – ако влязат примерно крадци в дома на гражданина Х, ще бъдат по-лесно заловени, даже още в момента на кражбата. Или пък, ако на гражданина Х му прилошее и е сам, наблюдаващият ще може да повика бърза помощ. Но въпреки тези “ползи” не вярвам, гражданинът Х да бъде особено вдъхновен от идеята всяка негова стъпка в дома му да се наблюдава и записва.

Интернет става все по-използвана среда за връзка между хората както само за общуване, така и за работа, за плащане на сметки и за много други цели, така че сравнението с поставянето на камери по домовете е уместно мисля.
Организаторите на протеста бяха избрали интересен начин да покажат безсмислеността на подслушването на трафика, като бяха напечатали картички с некриптиран и криптиран текст, които протестиращите да изпратят до комитета за далекосъобщения.

Аз обаче си мисля, че в абсурдната ни държавица може това послание да предизвика абсурдни реакции. Примерно на някого може да му дойде на ума, че трябва да се вложат огромни средства за разбиване на кодирана информация.

Моля, не ми обяснявайте, че има необратими алгоритми и т.н. Това не пречи на “умните глави” да дадат милиони $$$$ за закупуване на машини, още толкова милиони за разработване на софтуер, както в случая с детските градини. Със съответните комисионни, усвояване на средствата и т.н. Средства, за които всички ще платим, независимо че знаем безсмислеността на харченето им.

Още по-зловещият сценарий, който ми минава през главата е да се обяви криптирането за незаконно. Както беше във Франция – там можеше да криптираш информация само, ако си депозираш ЧАСТНИТЕ ключове в съответните служби. За това и Netscape правеха френската версия на браузъра си без подръжка на SSL. Е французите се осъзнаха и вече страната им не се нарежда сред варварските страни, в които ползването на secure технологии е забранено. Но ние сме се отличили в усвояването на чуждия лош опит с години закъснение.

Иначе забраната на криптирането няма да спре престъпниците – има много начини за кодиране на информация – включително пращане на съвсем невинни съобщения от съвсем странични на пръв поглед лица, но за който знае кода, тези съобщения значат много. И други подобни. Но обикновенният човек ще бъде “прозрачен” за следящите. И няма гаранция, че със събраната информация няма да се злоупотреби. А много комнпании, които инвестират у нас ще се отдръпнат, защото едва ли биха искали да си дадат частните ключове на нечии служби.

Надявам се да не се стигне до такава мрачна развръзка, но от достатъчно дълго време (над 40 години) живея в България, за да очаквам развитие, неграничещо с абсурда.

4 thoughts on “Не на подслушването

  1. soulfreezer

    Ех,ех а аз си мислех,че поне “моя дом е мойта крепост”.Каква крепост какво чудо е той…и блиндирана врата да си сложа и шумоизолация и кви ли не п***и майни то явно оправия нема ..освен да си изключа и интернета да си спра телефона и да се завра в некой ъгъл или под мивката(ако не ми падне на главата,че е за поправка и тя ама тва е друга тема) и да се надявам ,че на вратата ми няма да почукат шепа костюмари за да ме обвинят в “подозрителна”информация от типа на”кефиш мъ щи звънна ама тааайно”:),коят е била засечена по супер секюрити линиите дет ги използвам:)За мое огромно съжаление требеше да са трудя за да изхраня ‘акерския си задник инак щех да дойда да крекам на простеста ама то у тая държава и да крекаш и да не крекаш пак ти го…. ако земат,че верно го приемат тоя закон нема да ме учуди..както пишеш и ти пич у тая държава вече всичко ненормално си е чиста константа а нормалното се губи между редовете и изопачените представи за морал…да живеят сички анти ‘акери -те шъ ни опраят…ама отзад:)

  2. maniac

    http://www.torproject.org/ и т.н
    Криптиране на всичко, което може да се криптира. Другото са глупости, дали е официално или не, малко неща могат да ги спрат. Помниш преди време как изнудваха ISP-та,че ще им изземат РУТЕРИТЕ заради незаконно съдържание. Дори БТК и други големи фирми клекнаха и филтрираха сайтове, въпреки пълния разрез със законите на такова искане…..Някои хора имат какво да крият и криптират, викам останалите да го правим само, за да им е гадно 😀

  3. joe Post author

    @soulfreezer – като гледах какви съм ги писал излиза че подслушването на Интернет е аналогично с поставяне на камери по къщите на хората, за това сега прибавих едно изречение, за да обясня, защо смятам двете неща за много близки.

    Но то и в буквалния смисъл може да бъде вярно, защото микрофоните на повечето хора са включени непрекъснато, а компютрите им не се изключват. Web камерите също при тези, които имат камери, а напоследък това са повечето хора. Ако се подслушва рафикът, лесно би могло да се получава информация и от тези прибори, я чрез троянско конче, я по друг начин.

    @maniac – ще взема да криптирам “Червената шапчица” и да си я премятам от сървър на сървър, като при всяко прехвърляне да се прави ново криптиране. Нарочно ще използвам несигурен механизъм за криптиране. Когато юнаците стигнат до началото, предполагам, ще решат, че това е някакъв много як код и ще продължат да се мъчат да го разбият.

    И гледаш – успели да получат нещо – я послание от извънземни, я нещо подобно 😀

  4. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Кой не скача е за ACTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *