ввв точка бг

Напоследък често се говори (и пише) за имената на домейни на български (и не само – изобщо изписвани със символи, които не влизат в азбуката, която е прието да се нарича “латиница”).

Реакциите по въпроса са разнообразни – от пълно отричане и оплюване/осмиване, до ентусиазирано възхваляване.

Спори се, може ли да бъде осъществено, дали ще бъде изобщо някога направено. Отговорът на първия въпрос е ясен вече – може.

Ще бъде ли някога – мисля че да. Щом има търсене за нещо, то се осигурява и предлагане. А нациите, които не ползват латински символи за писане са много. Някои от тях “доста” големи.

Както вече писах някъде като коментар из безбрежната блогсфера, когато преди близо 30 години прочетох в “Паралели” за кабелна телевизия в Англия, помислих, че това е огромна глупост и скоро ще отпадне, или ще бъде ограничена в рамките на определени сгради, Да ама я погледнете наоколо какво става. Достъпът до ефир е труден и скъп, а да се пусне кабелна телевизия се оказва по-достъпно. Появиха се и доста добри телевизии, които се разпространяват само по кабел. (Да де, да – нямам кабелна вкъщи, но това не пречи да имам поглед върху нещата 😉 )

Всъщност нещата се въртят – както Интернет вече не се разпространява само по кабел, а масово нахлуват безжични технологии, предполагам, че и кабелните телевизии ще минат на подобен принцип на разпространенние, без да са “ефирни”, но темата беше за друго, та да спрем с прогностиката.

Когато прочетох за домейни на кирилица, първата ми реакция бе “що за глупотевина”. Обаче, бидейки член на вид, признат за разумен даже от нашите по-млади и буйни конкуренти – Homo Sapiens Neanderthalensis , 😉 които величаят себе си, като двойно разумни – Homo sapiens sapiens, обаче действат първосигнално и повърхностно, не можех да заема позиция по въпроса без да го осмисля.

При втори поглед обикновено, човек вижда допълнителни страни на даден проблем, които не е забелязал при първоначално вглеждане. Погледнат от различни ъгли проблемът показва скрити особености, които първоначално не се забелязват.

Та стига с общите приказки и да видим, каква ще е ползата от домейни на кирилица.

Много хора, които са против този вид домейни изтъкват аргумента, че видите ли, сайт с такъв домейн няма да може да се популяризира в чужбина. Да, но много сайтове изобщо нямат такава амбиция и са замислени да се ползват само от българи. Ясно е, че ако се търси международна популярност, домейнът трябва да се изписва на латиница, или да ги има и двата варианта. Обаче ако сайтът е предвиден само за местното население няма никаква необходимост да не може и името му да се пише на сътветния език. За много хора, които са свикнали с 6lyokavitza, “чатица”, “методиевица” превключването на латиница не е проблем. За тях е непонятно, за какво трябва да се превключва на кирилица. Точно за тях такива домейни ще са подходящи да напомнят коя е азбуката, която в момента е най-добре пригодена за езика ни. Още повече, въпреки че за който е свикнал, латиницата не проблем, всъщност за много хора оказва се не е така, особено за по-възрастните. Когато всичко, което трябва да напишат, за да посетят дадена желана от тях страница е на разбираема за тях азбука, ползването на ресурсите на мрежата и за тях ще е много по-лесно.

Сигурно всичко това, за бързо мислещите и решаващи двойни сапиенси изглежда доста далечно и несъществено.

Обаче, най-важният аргумент е именно възпитанеито на подрастващите сапиенсчета.

Учениците са сред ползващите най-много Интернет. Голяма част от времето в Мрежата отива за врзъка с техни връстници, като най-често се пише, без да се обръща внимание на правопис, граматика и т.н. Пише се меко казано безобразно. По тоя повод в много форуми и са въведени изисквания за писане на кирилица, има и места, където се държи на грамотното писане. На мен по сложно стечение на обстоятелствата ми се случи да се занимавам с подобен предимно тинейджърски форум. Още в началото условието за писане на кирилица беше прието с ентусиазъм от модераторите и беше удоволствие да наблюдавам, как много хора подобриха и правописа си, и граматическите си познания. (Е останаха и такива, които въобще не положиха усилия в тази насока, но това е неизбежно).

Та когато името на домейна на някой форум или чат, където се пише на български е на кирилица, след като го въведе потребителят няма да има стимул да превключва клавиатурата, за да продължи да пише на 6lyokavitza, а може директно да си продължи на подходящата за случая азбука.

С напредването на технологиите все по-малко са устройствата, които не могат да ни предложат текст на родната ни азбука и да се налага да ползваме друга, която всеки нагажда по собствените си предпочитания. Домейните на кирилица са още една стъпка към реабилитиране на кирилицата, поставена в неравностойно положение за кратко при стремителното навлизане на новите технически средства.

4 thoughts on “ввв точка бг

  1. razmisli

    Може би защото аз самата съм онеправдана по отношение на кирилицата, писането на латиница не ме дразни. Да не казвам какви огромни проблеми съм имала с кирилица за Мак (и как съм била дискриминирана заради това от възмутени граждани, податели и получатели на мои мейли). И сега няма да описвам по какъв начин успявам да вързвам текст на кирилица.

    Иначе съм сугласна, че до голяма степен неграмотното писане в тийнейджърски форуми се дължи на неформалната среда и липса на очакване за спазване на някакъв стандарт. Когато има стандарт те са в състояние и настроение да се съобразят с него 🙂

  2. joe Post author

    Че mac-овете уж не би трябвало да имат проблем с кирилицата, ама явно там администраторите ги орязват и за това. Предполагам, че за служебен компютър говориш, защото за домашен не би трябвало да имаш проблем. Иначе когато Apple навлязоха в България всичко им беше кирилизирано.

  3. razmisli

    По-рано не беше така, и понеже малко хора тук българи ползваха макове, никой не се наемаше да ми помогне (а американците не знаеха, защото не им беше приоритет). Иначе сега чета всичко, само че не мога да пиша на кирилица, а трябва да ползвам конвертери онлайн.

  4. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Homo ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *