Лунатици – 3-та част

Apollo 11Има една приказка, дето Аллах попитал някакъв турчин какво иска като награда дето бил праведен, или кой знае какво. Турчинът отговорил: “Да имам на българина акъла, дето му идва от сетне!”

Та и аз, като типичен българин, след като пуснах два “лунатични” поста,
един шеговит
и един сериозен, ми дойде на акъла най-важното, което съм пропуснал, а и май много от хората, привърженици или противници на лунната конспирация не се сещат.

Сега, след като прегледах споровете, които са се разразили в блога на daggerstab и на Владимир Герджиков, към които любезно ме насочи Жилов, ми присветна нещо основно и може би понеже е твъред очевидно, не му се обръща внимание.

Повечето от днешните “конспиратори” са родени след периода 1969 -1972г. Други, които вече са били родени, не са имали възможност да видят нищо от лунните мисии – в България, като верен съветски сателит американските успехи се неглижираха и “драгият зрител” на БНТ успя да види само кратки репортажи от полета на аполо 17 – след като бе обявена за последна мисия, накой висш кадър милостиво се смили и позволи излъчване.

По това време обаче, от соц. лагера румънската телевизия излъчваше почти всичко. Аз пък имах късмет да живея на място, където тя се хваща идеално. Така че имам представа, за какви мащабни репортажи става въпрос. Особено при мисията на Аполо 11 се предаваше почти денонощно.

Любителите на конспирацията всъщност не си дават сметка, в какво фантастично нещо вярват. Може би много от тях си мислят, че става въпрос за някакъв кратък филм, пуснaт като репортаж?

За да се фалшифицира такава мащабна кампания всъщност, средствата биха надхвърлили цената на реалната лунна мисия! Да се заснимат часове наред, и то не е като в киното, когато действието скача произволно в различни моменти от повествованието, а зрителят си представя, че междувременно са се случили дадени събития.

Всичко да се синхронизира, за да изглежда правдоподобно. И то не за една мисия, а за цели 9, ако включим Аполо 8 и 10, които не кацат, но достигат Лунна орбита, както и неуспешния Аполо 13.
Аз поне не мога да си представя, какво лудо снимане трабва да е паднало за да се създадат всички кадри, излъчвани дни наред – знаем последните мисии траят над 10 дни (полетът Аполо 17 продължава 12 дни да речем).

И най-важното! Все пак нещо трябва да е отишло до Луната, при всяка една от мисиите. Защо ли? Всеки радиолюбител ще се сети – за да може достоверно да се предава от мястото на събитието, било то и фалшиво, както вярват “конспираторите”.

От 3 точки лесно може да се засече от къде идва сигнала. А такива засичаня са правени и официално, не само в СССР, но и от съюзниците на Щатите – много от тях биха били щастливи да ги хванат в лъжа. Правили са измервания и стотици радиолюбители. Никой не е открил разминаване в източника на сигнала. Като засичания са правени и по време на полета, и след кацанията.

Към това се добавя и закъснението, с което идва и отива сигналът до Луната – ако се ретласлираше от Земята до Луната, щеше да се трупа двойно закъсненние…

Тя работата стана много дебела. И километри филми, и апаратура, която все пак е ходила до Луната. А и камъните, донесени от там…

Май далече по-разумно е, да зарежем конспирациите 😉

Най-накрая, Лунната мисия, въпреки че е обявявана за много скъпа, всъщност е много печеливша. Преките приходи навишават разходите 7 пъти – от внедряване на разработените технологии в различни области на живота. Често най-невероятни. Примерно от част оттъканта за парашутите, с които се приводнява кораба са разработени опаковки за храна…

Косвените печалби и до сега ги усещаме – примерно бързата миниатюризация в електрониката, благодарение на която се появиха и персоналните компютри 🙂

Много от технологиите, за които ствава въпрос са за подържане живота на астронавтите. Кое би стимулирало разработването им, ако ставаше въпрос за фалшификат?

12 thoughts on “Лунатици – 3-та част

  1. Владимир Герджиков

    Благодаря. Търся отговори, а не въпроси.
    Само не мога да разбера едно. Това, че копирате на блога ми заедно с Daggerstab, израз на единомислие ли е и еднакви вкусове или нещо друго? Моята тема я смених преди два дена и шанса и твоята да си я направил по същото време е точно… нула. Странно. Странни хора сте това с Daggerstb…. Пък може и да сте един и същ….. то с тази анонимност и страх от разкриване…. кой ви знае. Ролевите игри и на мен са ми любими, но никога не съм се вживявал чак толкова, че да не мога да призная кой съм.

  2. joe Post author

    Аз мислех, че водим диалог с нормален човек, а то май случаят е психиатричен,
    По въпроса за темата ето тук:
    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=346#comments
    може да се види горе-долу от кога съм сложил тая тема.
    Освен това съм и правил “ремонти”, макар да не ми остава време за сериозна ревизия.
    За “страхаа от разкриване” – тук :
    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=192

    Но всъщност има ли смисъл от разумни аргументи?

  3. Жилов

    Написал съм му, че тук би намерил въпроси, на които едва ли би могъл да отговори. Но, както можеш да се досетиш, дори не е прочел какво си написал – обичайното поведение за сляпо вярващите.

    Освен това не може да повярва, че Daggerstab, Excessmind, аз и ти сме различни хора. Не мога да схвана напълно какво има предвид, но явно не може да разбере как така може да пишем в защита на мисиите Аполо, без да сме се наговорили.

  4. joe Post author

    🙂
    Ее за ония пари,дето юдео-масоните ни дадоха няма да казваме 😉

    😀

  5. Жилов

    То е ясно, че въпроси има право да задава само Герджиков, в противен случай би му се наложи от атака да мине в отчаяна защита.

    Всъщност той не иска нито отговори, нито въпроси.

    Както впрочем са правят и неговите любимци във филма за лунната конспирация. Барт Сибрел се ебава с астронавтите (подтискащо е, че на стари години всичко, което съм постигнал би отишло по дяволите). Та един от тях (с който нямаше ебавка, а бяха тръгнали да говорят човешки с него) тръгва да му отговаря на неудобен въпрос И В ТОЗИ МОМЕНТ – В ТОЗИ МОМЕНТ, дами и господа, имаме един CUT и всичко прескача директно до момента, в който астронавтът се заклева върху Библията. Толкова по въпроса с честността.

  6. Кръстю

    Божо, според мен работата е далеч по-проста – Зная какво бе дебненето тогава между руснаците и САЩ . Не виждам какъв голям гаф от руска страна е трябвало да премълчат американците, за да могат руснаците да им отвърнат на жеста . Нямаше и намек тогава за несъстоятелност на мисията. Е, за отразяването –то е друга работа…
    Да не пропускаме факта, че за шпионаж, разуснаване и пр. се хвърляха средства поне на половината от тия за косм.програми.Едва ли е нямало руски агент(и) в NASA, както и обратно…

  7. joe Post author

    @Кръстю – Естествено.
    Но явно има хора, които имат природна нагалса към конспиративните теории. Виж Герджиков как не стига, че е фен на лунната конспирация, ами съчини чисто нова теория, в която забърка мене, Daggerstab и Жилов 🙂

    Явно някои хора са така устроени, че имат нужда да вярват в подобни малоумия.

  8. Кръстю

    @joe — аз, въпреки ,че съм християнин и според Жилов много опасен , не преиемащ Дарвиновата теория, що се касае до тези обществено-социално-политически отношения съм пълен прагматик.
    Що се касае до конспирациите –от както са измислени парите, а особенно лихварството винаги ги е имало…Парите не признават граници , “шило в торба не стои”,както казва народа.
    Но със стъпването на Луната случаят не се вързва с конспирация…по скоро с пишкомерство между великите …
    но така,или иначе, човек рано или късно трябваше да стъпи някде извън Земята. Прави впечатление, че не повториха, но и за това сигурно има някакво обяснение…Не съм чел, не зная..

  9. ris

    Тъй като съм в групата 🙂 “Повечето от днешните „конспиратори“ са родени след периода 1969 -1972г.” да изразя несъгласието си, че има нещо общо с годините.
    Примерно преди 10 години някъде пак имаше много шум по темата. Тогава малко се зачудих как след толкова факти и опровергаване на тъпите тези на конспираторите все още някой се занимава с това. После попаднах на интересни изследвания в САЩ. Всичко социолози и психолози използват и критерий като: “Какъв % вярват в конспирацията за луната”; “Какъв% вярват в НЛО”; за еврите и т.н. Като всеки коефицент си имаше тежест. Нещо от типа до каква върховна тъпотия(слепота, простотия, безумие и т.н.:)) може да стигне народонаселението.:) Предполагам още си ползват критериите.
    Проблема е, че предния месец племенника ми(17г.) заяви, че след като много е “чел” и се ровил и усмислял “факти” (иначе е будно и умно лапето)нямало съмнение, че всичко е блъф и се беше заредил с ентусиазъм да вкара в лоното и съучениците си. Та ми се наложи да заделям доста дни по няколко часа да го изкарам от групата на “просветлените”.
    Така, че явно ще продължи да има смисъл да се пише по подобни теми.

  10. joe Post author

    @ris – благодаря за уточнението.
    Явно хората си имат нагласа да вярват в глупости, поне определен процент хора, както тези изследвания доказват. Изглежда е заложено в човешката природа, за да може по-лесно да се социализира населението и да застава зад обединяващи идеи. Лошото е, когато идеите са идиотски, а по случаен принцип определен процент се залепва точно за тях.

  11. Pingback: Пак лунни далавери « Пещерата на неандерталеца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *