Конспирацията конспиративна, дело на всеки

Аполо11

Да, леко перифразирах едни популярен лозунг от близкото социалистическо минало за заглавието, по-възрастните си го спомнят.
Но защо в рамките на три дни пак подхващам лунната тема?

Причината е един пост, цитиран в “Свежо”, който ме потресе:
Стъпвал ли е човек на Луната.
Потресе ме всъщност, не това, че това малоумие се появава, след като безброй публикации опровергават конспиративните теории, и най-вече, след като сега даже има снимки, на останките от 6-те успешни лунни мисии!
http://ecomedia.bg/news/world-news/article/1737
http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/multimedia/lroimages/apollosites.html
http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=751:-qq&catid=44:-2009&Itemid=27
Нормално е, винаги да има хора, които не са в час, така че подобни простотии ще се появяват и след десетки години предполагам. Тогава може би актуален ще е Марс за конспиративните умове 😉

Потресаващо е това, колко хора са гласували положително за тая глупост.

Винаги, когато някоя конспиративна теория излезе от дупката си и пусне корени масово в умовете човешки, забелязал съм в основата й стои невежеството.

Всички писания за лунната конспирация, които съм чел са пропити от невежество, неразбиране и непознаване на факите, както и от псевдонаучни “аргументи”.

За по-голямата част от населението е нормално да се хващат на подобни доводи, имайки предвид средното ниво на общата култура

Добре, обаче защо и някои, иначе интелигентни хора се “вързват” на подобни небивалици?

Ами, като помислим, пак в основата седи невежеството. Човекът може иначе да има много познания в различни области, но точно физиката да не му е силна страна. Тогава лесно може да приеме нелепи твърдения за верни.

Тук обаче се намесва и “ефектът на шопа” – щом нещо е непознато, по-лесно е да се отрече, отколкото да се приеме съществуването му (“Те такова животно нема”)

Съдейки по разпространението на конспиративни теории от всякакъв вид по планетата, май преобладаващото население на света е шопското 🙂

Или просто процентът на невежеството е прекалено висок. Като към този процент спадат и хората, които не са по-начало ниско интелигентни, но просто са с ограничени интереси, както случая с името на Христо Пимпирев, за който споменах тук.

Онзи пост, за който споменах, гледам е минал 100 гласа. Ще пусна този в “Свежо” и ми е интересно, дали ще надмине 10 гласа. После може да поразсъждаваме върху постигнатите резултати.

Иначе тук има един много подробен руски сайт относно аргументите на любителите на конспиративни теории и техните “аргументи”. И то още преди да са направени снимките, за които споменах.

Нищо, скоро китайци и индийци ще направят своите снимки. Китайски автомат е планиран да кацне близо до останките на някоя от мисиите на Аполо.

Но и тогава, предполагам, ще има “конспиратори” които ще твърдят, че всичко е измислица.

Сериозна информация има и другаде. Наред с “жълтините” Научно или жълто – изберете сами, както се казва. Всеки може да избира според акъла си.

Ето и моят хумористичен поглед върху лунната конспирация, ако предпочитате. 🙂

ПП След Lunar Reconnaissance Orbiter и японската сонда Кагуя засне останките от лунните мисии.
Но както предполагах – керванът си върви – постоянно бликат нови “сензационни разкрития” за “лунната конспирация”.

5 thoughts on “Конспирацията конспиративна, дело на всеки

  1. Георги Фурнаджиев

    Хората имат нужда да вярват в нещо. Който не го устройва религията – вярва в инзвънземни, конспирации или извънземни конспирации 🙂

  2. joe Post author

    Мдаа
    Вярно си е.
    И най-често тази необходимост от вяра я запълва нещо не много читаво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *