Последни коментари

Нещо за четене

Ratio
Страницата на хумориста Весел Цанков

Книголандия

Книголандия

Протест

Аз казах!
Прости хора трябват на тази държава!

Някои обаче пак не са разбрали!

Сдружение на младите учени “Когито”, САС, Гражданско движение за защита науката и образованието организират протест в сряда –

Нека на 13 октомври 2010г., сряда, от 11:00 ч. се съберем
пред паметника на Св. Кл. Охридски до Парламента.

НАУКАТА – ПРЕДАДЕНА, ПРОВАЛЕНА, РАЗОРЕНА.

Вместо обещаните предизборно приоритет и 1% от БВП, бюджет 2011г. предвижда 0.2% от БВП.
Безумните законодателни инициативи на МОМН доведоха до пълен хаос академичното израстване, бетонираха „феодалното” статукво и ощетиха учените.
Държавата с най-малък процент от бюджета си за наука в Европа, падна на нивото на неразвитите страни!
Държавата с най-малко учени на 1000 души население в Европа, СЪКРАЩАВА учени!
И от държава на ДУХА се превръща в държава на НЕВЕЖЕСТВОТО.

Ето документа, който разпространява сдружението на младите феодал… опа, младите учени:

Когато взимат пари от всички, говорим за криза,
когато намаляват процент от бюджета, говорим за отношение!

1.Протестираме, защото поетият ангажимент „образованието и науката в България да се превърнат в национален приоритет” не беше изпълнен.

2.Протестираме, защото средствата за образование и наука падат на 3,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%. Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика. Ние не сме съгласни!

3.Протестираме срещу съкращаването на учени, заради липсата на средства. Защото свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения, няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите. А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население!

4.Протестираме срещу безумните законодателни инициативи на правителството, които доведоха до пълен хаос и блокираха възможностите за академично израстване! Защото въпреки предупрежденията ни за недостатъците му, Законът “Игнатов” за академично израстване бе гласуван. За него Конституционният съд преди дни постанови, че е противоконституционен в голяма част от текстовете си. Старият закон официално е отменен. В такъв момент едва ли могат да се провеждат легални процедури или да се издават законни дипломи.

5.Протестираме срещу безпросветността, още веднъж обявена за национален приоритет в настоящото предложение за бюджет на Република България!

Сдружение “Когито”

Ето и плаката на мероприятието:

PLAKAT_PROTEST

Ми протестирайте си, като си нямате работа. И като не ги разбирате вие държавните работи! Да има средният булгаристанец да гледа сеир, докато си сърба ракията. Че то ракия без сеир е по-лошо от ракия без мезе!

ПП.

И аз ще ходя на протеста, че и аз нещо съм недоразбрал…

10 comments to Протест

 • emo

  Ако успея и аз ще дойда.

 • Апостол Апостолов

  Това не е по темата, но плакатът е много ретро… в смисъл, Comic Sans ретро… успех!

 • Абее, аз съм ходил на подобни “сбирки”, но тия не са нито много млади, нито много нормални, а в протестната им концепция скандалното е единственото, за което им стига акъла. Не съм много сигурен за ефекта на подобни протести, именно защото съм участвал. Уффф…

 • joe

  @Богомил Ветров – бе на знам, ама каквито и да са, поне опитват да правят нещо. А вариантът, който 99% от природонаселението в България е избрало – да си седим и да се тюхкаме “Въъъй, ъм ся, ко ши праим!” по-добър ли е?

 • тюх, не сколасах аз тогава..

 • joe

  Карай, пак ще има…….

 • Правенето на “нещо”, за да не се прави “нищо”, изразено в поговорката “залудо работи, залудо не стой”, по мое лично мнение е дълбоко погрешна. На хората в България им куца организацията, а не инициативността. Повечето “протести” дори нямат анализ на ситуацията и концепция за публичност, което ги обрича на провал, а понякога и по-лошо – на подигравка от страна на подкупните ни медии.

 • joe

  Прав си, за сжаление

 • instinct

  Да подкрепяш е това, което дава резултат.

  Да протестираш срещу нещо няма голям ефект.

  Ако искаш да промениш нещо подкрепи/създай неговата противоположност.

  Този принцип е валиден винаги. Виждам, че изобщо не е взет предвид в това мероприятие, дори напротив, точно неговата противоположност е изполвана. Не е случайно това.

 • joe

  @instinct – добре звучи на теория, ама какво конкретно предлагаш да се създаде?
  Може би нова държава?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud