Билет за Транай

Ако не сте чели този великолепен разказ на Шекли, прочетете го. И не веднъж!
Много е актуален за днешно време.

Интересно, че повечето хора, които са го чели, единствено помнят, как транайци контролират политиците си и желаят подобна система и у нас. На Транай политиците имат гердан с експлозив на врата и всеки възрастен гражданин, недоволен от даден политик може да го отстрани, когато пожелае.

Примамливо звучи, нали?
Много от исканията на протестиращите тези дни се доближават по радикалност до тази форма на контрол. За това и припомням разказа на Шекли.

Странно, че повечето читатели пропускат останалите подробности от разказа. За това и препоръчвам да бъде прочетен поне два пъти.

Какво е Транай? Планета – утопия. Няма престъпления, няма корупция, няма бедни…

Всъщност здраво контролираните “от народа” политици не смеят да предприемат каквито и било действия, защото се страхуват, че ще ядосат някого. Съответно не вършат нищо, прекарват времето си в страх и чакат да им изтече мандата.

Обществото се “самоуправлява”.

Няма престъпления – защото са “узаконени”. Всеки може да ограби всеки, като се спазват някои неписани правила. Да речем ако не успееш да обереш някого, нямаш “право” да пробваш да обереш същия човек в рамките на денонощието.

Няма убийства – защото за убиец се счита човек, убил повече от 10 човека.

Няма полиция. За това всеки държи вкъщи тежка пушка със снайпер и “отстранява” този, когото счита за опасен. По собствено усмотрение, без доказателства и разследване.
И така нататък.

И какво? Май Транай не е толкова хубаво място за живеене!

Та драги протестиращи, внимавайте какво си пожелавате.
Аз не бих искал да живея в Транай.
А вие?

2 thoughts on “Билет за Транай

 1. Валентин

  А пише ли колко време живеят политиците след като им сложат гердана с експлозив?

  Защото на мен ми се струва, че не биха изкарали повече от няколко минути (в най-оптимистичния случай – няколко дена). Защото все има хора, които не са доволно от нещо. И ако убийството на политиците е законно (не се наказва), не се съмнявам, че все ще има някой недоволен, който да убива.

  Просто е невъзможно да няма някой недоволен. Ако политикът не прави нищо – ще има недоволни от това. Ако политикът въведе прогресивно облагане – ще има недоволни. Ако не въведе прогресивно облагане – пак ще има недоволни. Ако въведе регресивно облагане – пак ще има недоволни. Ако дава субсидии само на земеделците – пак ще има недоволни. Ако не дава субсидии – пак недоволни. Ако дава субсидии на всички по равно – пак недоволни (защо не дава повече на лекарите – нали здравето е важно, правото на живот, бла, бла, бла….).

  Няма начин да се угоди на всички.

 2. joe Post author

  Е, когато гражданите са заети със собственото си оцеляване, което буквално е в техните ръце, не се сещат често за политиците 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *