Долу медицината!

Току що прочетох заглавие на поредния псевдонаучен бълвоч:
“Химик: Всички лекарства са за намаляване на населението”

Естествено, не прочетох пасквилчето. Нито пък ще сложа линк. Но а вместо това се замислих.
Реално, медицината напредна неимоверно в наши дни и на болести, които до преди по-малко от век са означавали сигурна смърт, вече се гледа като на нещо тривиално. За това и населението расте с неудържими темпове, расте и средната възраст, особено в развитите страни, където достъпът до медицинско обслужване е по-лесен.
Всъщност обаче, като се замислих, косвено набеденият “химик” е прав!
Неконтролираното разрастване на популацията и приемането на неща, които в миналото биха изглеждали като чудеса за нещо тривиално води до там, че много от хората не само вече не ги ценят, а и се отнасят с недоверие към тях.
Заклеймяват се, като опасни точно неща, довели до неимоверно подобряване на живота на хората, като ваксините и лекарствата. И на технологиите като цяло.
Непрекъснато растяща част от населението гледа с недоверие на науката и технологиите и има странни идеи за образованието и какво трябва да съдържа то.
Съответно, това доброволно отказване на големи групи хора от постиженията на науката не могат да доведат до нищо добро.
Вече има примери, за епидемии от болести, които до скоро бяха почти изкоренени. Достигането до критична стойност на тези процеси може да ги отключи лавинообразно и да станат неконтролируеми.
Съответно, няколко пандемии могат да доведат до драстично намаляване на броя на хората. Така че в крайна сметка, въпросният псевдоучен да излезе прав по начин, по който не подозира.

А нощта ще падне за дълго време над цивилизацията.

Ето и една много добра статия на Светослав Александров, разглеждаща причините за резкия скок на вярващи в псевдонаучните теории в наши дни.

One thought on “Долу медицината!

 1. Валентин

  Има много сериозни проблеми в съвременната медицина и по-точно във фармакологията (известна като фармацевтика).

  Поради различни причини свързани с конформизма и други психологически особености на хората (да, и занимаващите се с фармакология са такива) има упорит отказ да се прилага правилна методология в дейностите, свързани с изпитването на лекарствата. (Учените отказват да ползват научния метод. Привържениците на теориите на конспирацията сега ще кажат, че за това били виновни ильоминатите, които им контролират съзнанието. Обаче има и алтернативно обяснение – безграничността на човешката глупост.)

  Има много изписано по въпроса. Препоръчвам книгата на Бен Голдейкър “Bad pharma”, преведена на български като “Капаните на фармацевтиката”.

  Достатъчно е да прочетете само няколкото страници в началото за да добиете обща представа за проблема, останалото са главно доказателства на тезите на автора. (Не, това не е поредната теория на конспирацията. Има доказателства. Каквито при теориите на конспирацията обикновено липсват. И няма конспирация. Просто банална човешка глупост.)

  Ревю на книгата в Книголандия: http://knigolandia.info/book-review/kapanite-na-farmacevtikata/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *