Наивността не е добродетел

Чудех се, защо някои хора си трият акаунтите във фейса, а някои въобще не искат да си направят такъв.

Фейсбук дава възможност за споделяне с много хора, както и ако го нямаше, нямаше да се запозная с толкова готини хора!

Но след като няколко пъти попадам на такива глупотевини: “Вижте какви уникални изобретения са били задушени в зародиш от акулите”, взех и аз да се замислям за триене. Ако нямах акаунт, нямаше да има причина да се чудя в момента как да смъкна кръвното.

Първо да уточня, че монополистите наистина “задушават” изобретения и нови технологии, забавят ги, или направо ги спират. Сам съм бил свидетел и съм писал, как например много ефективна технология за слънчеви батерии беше спряна по нареждане на поръчителите на изследването. Също така и за хидридните резервоари за водород, които кой знае защо не се използват масово все още.

Но това не значи, че трябва да бъдем лековерни и да приемаме всяка конспиративна “теория” без да вложим малко мисъл.

Да видим, за какви “страхотни” “изобретения” пише в статията:

“Устройството на Райф”
Чел съм доста за това “устройство”. Писани са какви ли не глупости, но като цяло, идеята е, да се облъчи болния с електромагнитни вълни, с които са с честота, резонансна за раковите клетка.
Добре звучи, но първо, като физик мога да кажа, че за сложни структури като белтъци не може да се намери резонансна честота, за разлика от някои молекули да речем, като тая на водата, на който принцип работи микровълновата фурна.

Друг проблем с тоя метод е, че се оказва, че раковите клетки са много подобни на нормалните, както разбрах след консултация с двама молекулярни биолози и това е един от основните проблеми, с който се сблъскват хората, борещи се с рака. Та да се намери честота, която да поразява раковите клетки, а да пощади здравите е напрактика невъзможно.
Също така понятието “рак” е обобщаващо и включва страшно много различни заболявания, за всяко от които трябва различен подход.

Освен това, както знаем живеем в “море” от всевъзможни излъчвания и ако съществуваше такава честота, порязваща раковите клетки, щяхме да си ходим перманентно излекувани.

Доилката на облаци
Чел съм идеи за предизвикване на дъжд от недъждоносни облаци. С лазери, с инфразвук. Но никога в сериозно научно списание. Макар че поне една от идеите звучеше смислено. Но доколкото няма документирани успешни експерименти в издание, различно от жълт вестник, не мога да кажа нищо по въпроса.

Вечният двигател
Това го оставям без коментар. Би трябвало всеки, който стигне до този абзац, да си направи сметка за сериозността на статията, ако до тук не му е светнала лампичка.

Студен ядрен синтез
Ами проблемът със студения синтез беше, за разлика, от това, което пише в статията, че никой не можа да го повтори, включително и “откривателите” му.
За разлика от писачите на сензации откривателите на студения синтез са сериозни учени и подходиха по утвърдения научен подход – публикуване на резултатите в научни списания и по този начин научната общественост имаше възможност да ги провери. Опити за повторение на експеримента бяха правени и в България и в СССР (това беше преди “промените”) – страни, които нямаха интерес да помагат на западните монополи да укрият “откритието”. Както се оказа, до какъвто и извод стигнаха хората, публикували сензацията, причината за грешното тълкуване на резултатите беше начинът на изготвяне на образците, които са използвали за изследване и натрупването на допълнителна енергия в кристалната решетка, освобождаването на която изследователите са разтълкували като студен синтез.

Термоядрен (горещ) синтез
Колкото да е чудно на писачите на статията, по въпроса се работи усилено, от няколко години вече има положителен резултат – т.е. да се извлече повече енергия, отколкото се влага. Както съм писал, там има и български принос. (Всъщност това е малка част от българския принос)
Остава още много проблеми да се изчистят, но първата термоядрена централа става все по-реална.

Ще прескоча някои “изобретения”, само ще спомена

Картелът „Феб”,

който “установявал цените и потискал конкурентните технологии, с помощта на които можело да се произвеждат лампи, осигуряващи голяма икономичност и дълъг срок на експлоатация. “ и наложил като стандарт лампите с нажежаема жичка, ” А компактните луминисцентни лампи започнали да се промъкват на световните пазари на осветителни прибори не по-рано от края на 90-те години.” Ами промъкнаха се, когато електрониката се разви до степен да може да го позволи. Защото компактните луминисцентни лампи за разлика от тръбите се нуждаят от електронно управление. Но пък скоро ще бъдат изместени от светодиодните лампи – технология също станала възможна и ефективна наскоро, поради развитието на науката и техниката.

И накрая единственото звучащо разумно изобретение:

Биогориво от коноп

Звучи добре, но да не е като биогоривото от царевица, при което се оказа, че за да се създава достатъчно трябва да се вземат много площи, на които в момента се отглеждат хранителни култури. Както се казва, дяволът е в детайлите.
Без да съм видял конкретни числа, не мога да кажа нищо по въпроса.

7 thoughts on “Наивността не е добродетел

 1. ivo

  Това дето си писал за белтъците не е съвсем вярно. Зависи какво точно искаме да направим. Но “резонансна честота на ракова клетка” звучи особено глупаво.
  Все пак има някаква разлика между раковите и нормалните клетки. Съществуват вещества които преимуществено се натрупват в ракови клетки (не съм чул някой да е разбрал защо)Навремето работих в лаборатория в ИОХ в която се изследваха фотосенсибилизатори(порфирини) за фотодинамична терапия на ракови образования.

 2. joe Post author

  Да, но все пак не пишем научен труд. Иначе вярно е това, за веществата в клетките и всъщност по тоя начин с резонансни честоти се лекуват НЯКОИ видове рак, като по един или друг начин раковите клетки се идентифицират и в тях се вкарва определено вещество и после организмът се облъчва с честоти, резонансни за това вещество.
  Но, както казах, този метод е неприложим за всички, по-скоро за повечето видове рак.

  Колкото за резонансни честоти на сложни молекули, хмммм. Може би на участъци от тях, ама става една дебела работа…

 3. сашо

  На пък ми идва да си изтрия Фейсбуката заради привидно узрели индивиди, които непрекъснато споделят (като я чуя тази дума се изприщвам) ИНФАНТИЛНИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ статуси, както и такива които пишат “Горд съм, че съм българин!” и после ходят на концерт на АзисТ…

 4. joe Post author

  @сашо – аз такива ги скривам и почти не виждам подобни статуси 😉
  Поне фейса дава доста възможности за филтриране.

 5. Маркуча

  Каква е тая смислено звучаща идея за предизвикване на дъжд? Щото на американците само лазери и инфразвук им дай — ей на, пак треснаха в Иран с HAARP-а мискините недни… А конопът, освен че става за биогориво, и кръвното смъква 😉

 6. joe Post author

  Ми много отдавна съм я чел. Тогава ми се видя разумна, или поне сравнително добре обоснована, ама не помня подробности.

 7. Валентин

  Това с изтриването на акаунта във Фейсбук е все едно да си спреш достъпа до Интернет, защото в мрежата се намират глупости. Има и глупости, но има и интересни неща. Въпрос на личен избор за какво ще ползваш дадения инструмент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *