Аз пък съм за камерите

камераНе за газовите разбира се.
Нито за поставянето на камери и микрофони навсякъде, с цел тотално следене на всеки, както в “1984”.

Против съм подслушването на телефоните.
Против следенето на кореспонденцията – и електронна и всякаква.
Против подслушването на средствата за комуникация, като skype ,
icq, ekiga, jabber и всички други.
Против съм следенето на Интернет трафика, воденето на статистики за посещавани сайтове и интереси. Независимо дали с цел реклама или “сигурност”.

Против изискването доставчиците Интернет свързаност и всякакви други Интернет-услуги да събират статистика за трафика и за посетителите на сайтовете си.
И не става въпрос, дали това е технически осъществимо. Много IT специалисти се успокояват, че това изискване е технически невъзможно и не обръщат внимание на призивите за протест.

Да, не е възможно да се осъществи, но самият факт на съществуване на такова законово изискване отваря вратата за слоупотреби със силовите органи. А както се казва в известния виц – “върви после да доказваш, че нямаш сестра”.

От друга страна, чета често възмущение от камерите, които се появяват на все повече обществени места.
А така. Казахме обществени.

Много съм против в навлизането в личното пространство и ровенето в личния живот.
Но когато сме на улицата, в някое учреждение, обществено заведение и т.н. вече личното ни пространство е споделено с това на много други личности. И в повечето случаи сами споделяме личното си пространство.

Когато сме на обществено място, нормално е да се съобразяваме с останалите, без да нарушаваме тяхното право на индивидуалност, спокойствие и достойнство.

За ползата от камерите по пътищата писах вече. Наскоро мой приятел сподели, че във Варна шофьорите усърдно спазват правилника, защото почти на сяко кръстовище има камери. Той самият очакваше “честитка” от КАТ, защото забравил за камерите и минал на някакво кръстовище с мръсна газ.

Ами, като не му идва отвърте на човек, да спазва правилата, това е добър начин да му се напомни.

На другите обществени места, освен кръстовищата, спазването на общоприетите правила за държание със себеподобните също е важно. Когато се държиш на обществено място, както на тебе ти изнася, без да се съобразяваш с останалите, най-често пречиш на останалите.

В наше време все повече екземпляри забравят, че и другите са хора, че и те имат право на спокойствие и сигурност. И на такива екземпляри е редно да им се напомня, че не са единствени.

Не виждам, какво може да притеснява човек една камера на обществено място, след като така или иначе той е сред други хора и това, което прави не е скрито за останалите.

А ако става въпрос за протести срещу управляващите, така или иначе всички протестиращи влизат в статистиките, било то редно или не, така че наличието на камери не променя нещата.

Надигат глас и студентите от СУ, срещу проекта за поставяне на системи за наблюдение в университета.

Относно тоя проект съм раздвоен. От една страна си мисля, че средствата, заделени за тази операция е по-добре да бъдат изразходвани за нещо по-полезно. Университетът, както всяко учебно заведение у нас има много други, далече по-неотложни от системата за наблюдение. От тази гледна точка подкрепям протеста на студентите, макар че от друга, не съм съгласен, че по тоя начин се нарушават личните им свободи, защото говорим за обществено учебно заведение. В края на краищата студентите са там за да учат, а не да вършат неща, за които не биха желали да излизат на кадро.

В крайна сметка съм твърдо против в намесата в личния живот на хората, както от държавните органи, така и от отделни, не дотам цивилизовани лица. Точно срещу вторите могат да послужат камерите на обществените места.

13 thoughts on “Аз пък съм за камерите

  1. Николай Йорданов

    Бях чел преди няколко месеца за резултатите от опита в Швейцария да поставят камери в класните стаи в някои училища (над средното ниво били). В крайна сметка ги махнали, защото успехът паднал – всички само играели някакъв бутафорен театър пред камерите без да могат да се отпуснат и да си преподават урока както преди това. Така че – по коридорите – няма проблем, ама за в стаите си има други методи. Чести случайни (иле не чак толкова случайни) проверки от РИО много добре ще повлияят. Само да не са като сега – “не закъснявайте за биология, че ще идват на проверка за отсъстващи” 🙂

  2. joe Post author

    Е да. В стаите не бива да има камери. (В тоалетните също 🙂 )

  3. asd

    Това е толкова трагично просто.
    1. Унижението – помислете си , затова ли ви роди майка ви.
    2. Постоянно се чувстваш чест от експеримент. Излизаш от вас, некой те снима, камери те снимат по улицата, влизаш в 280 и там вече има, отиваш на училище, отвсякъде се показват камери.
    3. БЕзсилието. И да не си съгласен, не може да се бориш с тези неща. Те не са парламент, държава или човек. Това е техническият прогрес. Но това че има измислени камери, не означава, че трябва да са в класните стаи.На тези, които ще кажат , че децата трябва да свикват, ще им кажа да не ги пращат на учелище, а на работа, да свикват …
    4. Погазване на конституцията.
    5. Падна и последната крепост на свободата – училището – мястото, където децата правеха каквото си искат. Аз от 7и до 12и клас едно контролно не съм направил сам, всичко съм заимствал. Сега вече край на чупеенто на лампи без последствия и хвърлянето на чинове през прозореца и играта на кеч в стаята, цяла една епоха си отива, а беще толкова весело. Това беше последното място
    , където децата можеха наистина да си играят. Никой вече не играе на улицата, всички са пред компютрите.
    6. Дори и за порядъчните хора е огромно бреме да знаят, че всичко което правят се вижда и НЯМА минаване метър НИКЪДЕ.
    Добре , че ние минахме без тях. За останалите, ограбено детство. Тъжно, нали ?

  4. joe Post author

    Какво унижение. Когато излезе човек на улицата, така или иначе го виждат много хора. Ако не прави нищо унизително, не виждам от какво да се притеснява.

    За класните стаи и аз казах, че не мисля, че е удачно да има камери.
    Но пък :

    ега вече край на чупеенто на лампи без последствия и хвърлянето на чинове през прозореца и играта на кеч в стаята

    Те пак могат да си чупят, само дето сега родителите точно на чупещите ще се бръкнат яко, а не целият клас, както до сега.
    Така че, промених си мнението – камери и в класните стаи задължително!

  5. Зелен Бетон

    Самото присъствие на камери не е проблем. Не е проблем и че някъде си, на някакви си носители, се записвала информация на кого (и дори какво) съм писал, и кога къде съм ходил и какво съм правил. Лично аз не бих се притеснил даже и в тоалетната ми да има камера – там не правя нищо по-различно от това, което правят всички на такова място. Ако подобно наблюдение може да спомогне за сигурността ми – с удоволствие 😉

    Проблемът е в друго: ОТ КОГО, КАК и ЗА КАКВА ЦЕЛ СЕ ИЗПОЛЗВА събраната информация от следене (било то електронно или не).

    Също както навремето не е бил проблемът в самия факт, че е имало информация за някого в архивите на ДС; сигурно има хиляди такива папки, които никога не са били използвани. Проблемът е в това за какво и как се е използвала информацията.

    За да позволя да се събират данни за личния ми живот, трябва да имам АБСОЛЮТНО ДОВЕРИЕ, че те ще бъдат използвани:
    а) САМО ОТ ТЕЗИ, които са специално упълномощени и изрично инструктирани за това;
    б) САМО ВЪЗ ОСНОВА на всички необходими по закон разрешения и при стриктно спазване на съответните процедури; и
    в) САМО ТОГАВА, когато ДЕЙСТВИТЕЛНО се налага, за да бъде разкрито, наказано или предотвратено някакво престъпление.

    Тоест, подобни данни трябва да имат степен на секретност като държавна тайна. Най-малко.

    Накратко, за да разреша да се събират такива данни за мен, аз трябва: ПЪРВО, да съм напълно съгласен с действащото в страната законодателство (което казва какво е престъпление и как се използват данните от следене); и ВТОРО, да имам пълно доверие на властта за това, че тя работи строго в съответствие със закона и само в интерес на обществото (и на мен, като негов член).

    Аз не само НЕ СЪМ убеден в тези две неща, а напротив – нито смятам, че българското законодателство е направено както трябва, нито имам доверие на политическата и държавната власт. И това няма изгледи да се промени скоро.

    Тук не става дума дали камерите са на обществени места или не. Нито дали само се засича с кого си пишеш мейли или се чете и съдържанието. Въпросът е принципен. Трябва много да се внимава със създаването на прецеденти, защото всеки прецедент е пробив – след който следва постепенно, пълзящо налагане на съответната норма. Когато камерите на обществени места станат нещо обичайно, човек много по-лесно би се съгласил да си пусне камери и в къщата; когато свикнеш, че адресите на всичките ти Интернет комуникации се записват, много по-лесно ще се поддадеш на внушението, че няма кой знае какъв проблем и да записват мейлите и разговорите ти. И т.н.

    Освен това технологиите се развиват ужасно бързо. Само преди десетина години CCTV камерите бяха черно-бели, скъпи, с ниска резолюция и се нуждаеха от кабели. Днес висококачествените цветни такива са достатъчно евтини, и то с безжична връзка. След още 5 години може да имат технология за автоматично разпознаване на лица плюс способност за обработка и запис на стотици разговори едновременно. Дали властта ще пита много-много, когато тръгне да сменя камерите с по-модерни, по този начин разширявайки сериозно обхвата на следенето?

    За да може въобще да става дума гражданинът да разреши на властта достъп до личния си живот, най-малкото в страната трябва да има реална, утвърдена и стабилна демокрация. Не недодялано подобие на демократична система, каквото има у нас в момента.

    Ако съм примерно в една Швеция, бих бил склонен да се замисля. Но тук – никакво следене. То е все едно някакъв съмнителен субект да дойде при мен и да каже: дай ми ключовете на къщата си и кода на алармата и си гледай рахата, аз ще те пазя. Е, как да стане?

  6. joe Post author

    @Зелен Бетон – точно така е – с личните данни, личната информация и с получената в резултат на наблюдение и подслушване информация винаги може да се злоупотреби. И даже в един момент закнодателството и държавният апарат да защитават личността, във всеки друг те могат да се сменят. За това нито в Швеция, нито където и да било, следенето на личния живот е допустимо.

    Много хора казват: “Какво като ме наблюдава/четат пощата/подслушват телефона? Аз нищо лошо не правя/не казвам/ не пиша!”
    Говорил съм с такива хора – има доста като тях се оказва. Те не си дават сметка, че винаги и нах-невинно дойствие или изказване може да бъде извадено от контекста и да се преиначи. Освен това никога няма гаранция, че държавните институции няма да злоупотребят и да направят монтаж който да преиначи нещата.

    От друга страна, както казах, когато си на публично място, така или иначе си сред хора. И без да се записват нещата, много хора те виждат и те чуват. С получената по този начин иформация също може да се злоупотреби – фалшиви свидетелски показания, доноси и т.н.

    Това разбира се не означава, да не излизаме сред хората.
    Просто въвеждането на допълнително ниво на наблюдение, няма да увеличи значително вероятността да бъдем прецакани, а в много случаи може да помогне.

    Ето тук http://marfieta.wordpress.com/2009/09/22/basi/
    в крайна сметка се стига в коментарите до решение “камера”.
    Имам приятели, които са си сложили уеб камера пред блока, за да снимат вандалите, които им трошат колите. Не е законно (май), но се оказа ефективно.

  7. LUSTRATOR

    Созополския циганин разказва измислици, защото иска да остане на сцената и да се дискутира за него. Все едно какво. Та читателите и зрителите на медиите за него са хора неграмотни .Тои се е убедил в това като водещ на едно предаване на тема българска история . И това е обществена таина. Един истински мангал написа нова история на произхода на българите . А сега измисли нови „подвизи“ на Левски. Така се неутрализират сексуалните приключения на Президент Гоце с малолетни проститутки и заразяването му с трипер. ЛУСТРАЦИЯ !!

  8. joe Post author

    @LUSTRATOR – имам идея, кой може да е “Созополския циганин”, но какво има всичко, което написа с темата?

  9. bgbox

    @LUSTRATOR май обърка поста в който коментира 😀
    Но за камерите съм съгласен че трябва да ги има на определени места.Хора никой не ви казва че ще ги има в тоалетните а на обществени места където хора престъпващи някои правила ще се замислят какво правят.С подобни камери заловиха убиец на Пиртска а също така разкриха банков обир преди време.

  10. Филип Петров

    Аз съм “ЗА” камерите на обществени места, но ако достъпът до архива им е публичен и достъпен. Сега имаме интернет – може да се направи. “ТЕ” обаче няма да искат такова нещо. Защо ли? Защото им се обезсмисля слагането на камери 🙂 Сега вие се замислете “защо”…

  11. joe Post author

    Това е добре за публичния достъп.
    Между другото мисля, че така или иначе не е засекретен
    Често разни телевизии, като нямат с какво да си запълват програмите, пускат записи от такива камери от различни места в цялата страна.

    Освен това в Нет-а току се появяват записи от авто-произшествия, пак от тия камери.

    Така че, няма нужда от толкова параноя 😉

  12. Николай Йорданов

    Малко развитие. В училище си имаме CCTV по двора от 3-4 години, по коридора пред класните стаи – от една. Резултат – откраднаха климатик, без да ги снима камерата… Има “мъртви” петна, които не се покриват от камерите. Не защото не са достатъчно, а защото са наслагани по най-идиотския начин – вместо всяка да вижда гърба на следващата, те са наслагани по двойки, с гръб една към друга. И остават към 50-60 градуса, в които не се снима. Та от там са счупили първо камерите и после са си изтръгнали и климатика. Нагледен пример как се прахосват данъци, без никаква пряка полза… Освен респект, ама май и за това не стават, никой не им обръща особено внимание 😀

  13. joe Post author

    Е, това си е основният български проблем – че всичко се прави за да се “усвоят” “едни пари”, а не за да се свърши работа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *