Какъв ти тук ужас…

На Този пост не бих обърнал кой знае какво внимание, ако не беше реакцията на публикувалия го, както и на някои от коментиращите. Реакция, концентрирана в думата “ужас”, присъстваща в заглавието.

Става въпрос за комплект кукли – има ясни снимки в публикацията, които демонстрират разликите между половете, както и начинът, по който се появяват децата на бял свят. Поне най-традиционния.

Имайки предвид в кой век навлязахме наскоро, реакцията на доста от посетителите на блога (а и на “Svejo.net) ме удиви.

Не се наемам да споря, дали тези играчки са подходящи за постоянна игра, или само като пособия за онагледяване на отговорите на детските въпроси, относно половете и раждането. Психолозите имат думата.

Но въпросните психолози, отдавна са се изказали, че на децата трябва да им се обясняват тези въпроси ясно, без щъркели и други фолклорни похвати.

Когато бях на около 5 години може би, на въпросите ми майка ми отговри подробно, показа ми илюстрации в някаква книжка. Книжката, по-късно разбрах беше точно помагало за родители, на които децата задават трудни въпроси. Говоря още за 60-те години на 20-и век. Така от много ранна възраст не съм имал проблем с въпросите за раждането и ми беше странна реакцията, а и познанията на някои от другите хлапета, по тая тема.

Когато детето, което според законите на развитието стигга до върастта, да задава въпроси за половите отношения получи адекватен отговор, то ги възприема естествено и това му спестява много комплекси и притеснения в бъдеще.

Не виждам също, една такава играчка, с какво е по-лоша от илюстрация в специализирана литература.

Но пък реакциите срещу нея говорят много за изостаналостта на нацията и дават обяснение за част от причините за масовата комплексарщина, избиваща в крайните си форми като поразяваща простащина и насилие.

5 thoughts on “Какъв ти тук ужас…

  1. batpep

    ми не знам, аз тия неща ги научих още преди да тръгна на училище в легена на един самосвал, марка ЗИЛ. бяхме се скрили там с кака рени да си разглеждаме пишките. не виждам голяма разлика между кака рени и тази кукла, само дето куклата е твърде космата, а кака рени понамирисваше

  2. Стоян Стоянов

    batpep, бива ли така… реших да прочета нещо, докато спи малкия и замалко да го събудя, като прочетох коментара ти :)))

    Иначе за куклите – да… не са чак толкова ужасни, а и идеята не е толкова лоша. 🙂

  3. razmisli

    Това ми напомни едно мое посещение със сина ми в музея на науката в Бостън. Той всъщност е няколко етажна сграда с интересни експозиции за деца, където те да изследват най-различни процеси, механизми и научни открития. С една дума, научни “играчки” от зала за демонстрация на светкавици в пълен размер до колекции c лостове, пластмасови човеци със свалящи се кожи, а отдолу органи и подобни чудеса.

    Та там той гледа за първи път филмче на раждане. Беше пълна с дечица малката зала.

    Всъщност как ли протестиращите родители биха обяснили, защо тези кукли не са подходящи за деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *