[X]

Днес прочетох статията на wattie за шествието на студентите , по повод трагедията със студента Стоян Балтов.

wattie твърди: “…Също така шествието в Студентски Град няма нито да върне убития, нито ще спре насилието по улиците. За сметка на това някои хора ще извадят никак не-малки дивиденти от породилата се ситуация.”

Това ми напомня малко на дискусията, която водихме наскоро с Ясен

Христина също е написала мнение, в което хвърля вината за станалото върху самите студенти.

“Този път мили студенти вие прекалихте. Не управляващите.” твърди Христина.

“Не мисля, че политиците убиха студента, …” на свой ред заявява wattie.

Не съм съгласен.

Моето мнение – точно политиците го убиха. И не само сега упрвялващите.

Огромна плеяда политици, чиновници и тем подобни мизерници, години наред работиха “усилно” за да се стигне до тая трагедия.

Хора, за които винаги е бил важен само личният интерес. За които идеалът е бил само и единствено пълният джоб.

Хора, които унищожиха авторитета на образованието и на учителите още по социалистическо време и сега “успешно” се “борят” срещу всякакъв рецидив на научна мисъл.

Хора които анихилираха респекта към институциите, към полицията, към съдебната система.

Тези, които положиха усилия всеки по-способен и мислещ или да избяга в чужбина, или да бъде смлян тук.

Които доведоха нацията до сборище от озверели слабоумни алкохолици, които започват пиянските оргии от ученическия чин и се интересуват есинствено от… от какво? Ами от това, което им е внушено, че заслужава внимание. Няма нужда да изреждам, нали?

Да, ще кажете “семейството”, “учителите”.

Учителите са ясни. От соц. времето учителската професия ставаше все по непрестижна – и тогава тенекеджии и зидаромазачи живееха като царе, спрямо учителите. Постепенно за учители кандидатстваха предимно хора, които не успяваха да влязат никъде.

Ентусиастите, които са станали учители по желание, бързо губят вярата в розовите облачета, когато се сблъскат с реалността, че те всъщност нямат никакви права и методи, по които да накарат учениците да спазват дисциплина и да учат. ( Я пак да се цитирам)

Родителите – ами, кои стават родители – предишните ученици. Всеки следващ випуск се е сблъсквал с учители с все по-ниско самочувствие и респект, с все по-безъби силови структури, които гледат само да си вземат “тяхното”. Така че, от къде да дойдат тези съвестни родители, след като и те са израснали в прогресивно изпоростяваща среда?

Виж, напълно подкрепям wattie, че връщането на смъртнто наказание няма да реши проблема,. напротив, ще създаде безброй нови проблеми.

Та по темата “не виждам срещу какво трябва да протестирам” – има за какво:

 • Полицията най-сетне да започне да си гледа работата. Къде са патрулите, кой следи за продажбата на алкохол на малолетни келеши? Кой затваря наркодилърите? Няма такъв!
 • Съдът да осъди най-после някой истински бандит. Стига вече “болни” мафиоти да продължават да вилнеят в страната и чужбина, с безброй “висящи” дела зад гърба си.
 • Стига безумия в образователната система. Освен всичко, учителите да имат реални права, да наказват провинените, да не се допускат наистина дилъри и всякаква подобна пасмина около училищата. (и не казвайте “това е работа на родителите” Първо, ако родителите тръгнат да гонят дилъри, това е самоуправство и второ, най-вероятно да свършат в затвора, а дилърите да продължат “трудовата” си дейност)
 • Да се спрат да се дават разрешения за денонощни кръчми в студентския град. Когато човек се оплаче от шум в някоя кръчма, полицията да отиде и да я затвори, а не да отговарят “кметът нареди, да не се пречи на дейността на заведенията” – конкретен случай – става дума именно за студентския град и кмета на община “Студентска”!
 • И още
 • И още
 • И още
 • …..

9 thoughts on “[X]

 1. Селин

  На учителите да се дадат още права, хубаво, ама първо да се подменят учителите. Защото като си спомня за моите учители от училище, не ми се ще да имат повече права. Съчувствам на децата, защото не всички ученици са озверели малоумни алкохолици, а има и интелигентни и будни, както има и учители сектанти и педофили.
  Наистина има много неща за протестиране. И нещата, които си изброил особено. В Студентски е някакъв бардак или както го определи едно момиче от шествието по телевизията – Лас Вегас… Представете си какво е да си студент от провинцията, да нямаш пари за квартира, да имаш лекции до късно и да се прибираш по тъмно в този квартал, пълен с пияни мутри. Отвратително е.

 2. joe Post author

  За да дойдат по-качествени учители, трябва професията им да стане престижна и да могат да налагат изискванията си.

  За съжаление твърде дълго бе работено в обратна посока и както казах, учители стават предимно тия, които не успяват другаде.

 3. RoujkaBG

  Колко видеоклипа за побой и гавра на ученици над учители изгледахме? Дето се вика на живо- ученик бие учителка, псува я,
  рита я, а тя в безпомощността си най- много да успее да му отвърти един шамар….и пак бяха спорове за права на ученици, на учители, че и заплахи със съд за нарушени права на гамени.

  Моето скромно мнение е, че такъв спор просто не може да съществува.
  Ученик не може и не бива да вдига ръка на учител, на родител. Има си цивилизовани начини за отстояване на права, но от това което сме видяли май ставаше дума за права на учителите, а не на учениците.

  Не беше ли министър Орешарски, който откровено цинично се обърна към колегата си министър Вълчев :”Да разваляме седянката”, когато отвън протестираха учители, родители, ученици ” и учебната година беше пред провал? Стачката приключи с неизпълнени обещания.

  Как така политиците да нямат отношение към всичко, което се случва в страната? В действителност те демонстрират именно това- липсата им на отношение, и точно в това е проблема.

  Липсата на чувство за отговорност, държавност, чувството за ненаказуемост, не работеща съдебна система, отчаяно и обезверено общество, чието съществуване е сведено до животинският минимум на оцеляване….и парадокс-

  Виновниците мълчат- ще премине и този вятър, а невинните се надпреварват да поемат чужда вина, разкъсвани от чувството за нещо гнило, дълбоко не справедливо и нечовешко.

  Не желая нито да степенуван вина, нито да се самоизключвам от това общество обаче, тъжната истина е, че то е разделено и аз съм на страната на онази негова част, която не харесва, не приема и не желае по- вече да търпи т.н.политически елит, който се интересува само от личното си облагодетелсвуване и хич не го еня за народа, който ги е овластил, за да ги представлява, а не да го тъпче.

  Не мога да поемам чужда вина, за да се преструвам на много морална.
  Или си морален, или не си и всякакви прилагателни са излишни.

  Вината и отговорността е именно на политиците за всичко, което се случва в държавата ни и с нас. Не мога да нося ВИНА и ОТГОВОРНОСТ за нелепата и ужасна смърт на едно дете, връстник на моят син, за когото изпитвам скръб, съчувствие към семейството му,
  изпитвам усещане за непоправимост и загуба, за несигурност днес, сега и тук, в България. Аз си гледам работата и изисквам от тях- да вършат същото.

 4. Карина

  Мила Христина!
  Идете и вижте, а ако нямате възможност питайте ваши познати, а не е лошо да гледате и да четете повече: Как е в другите държави, как са организирани техните студентски квартали. Има ли друго място на света с повече кръчми, дискотеки, денонощни барове и магазини за алкохол, мръсни и шумни строежи, разпределени на броя на студентите? Кой, ако не общинари и политици позволиха така безцеремонно да се раздава земя и свободни помещения. Да комисионните са огромни, да не изчисляваме и печалбите от обороти. Защо не се строят спортни зали, басейни, читални, детски градини?

 5. Анита

  ЗАГУБАТА Е ГОЛЯМА – НЯМА ГО един МЛАД ЧОВЕК. Мъката е огромна.

  По-големи глупости не бях чела скоро: Според Wattie „…Също така шествието в Студентски Град няма нито да върне убития, нито ще спре насилието по улиците”…Ами след като някой ден ще умрем, защо живеем…? Да не говорим за Христина: Студентите са си виновни…Това г-жице Христина е по-особен град – хората тук са временно, а правилата за живот ги пишат други. Студентите ли дават разрешителните за кръчмите и дискотеките? Те ли разрешават във всеки блок да има по 1-2 денонощни магазини за алкохол?

 6. gergov

  Прост народ лесно се управлява!
  Това е и целта на т. нар. “политическа класа” от доста години насам, но сякаш малко поизпуснаха нещата и простотията взе да надделява повече отколкото трябва. На тях им трябва народ като американците – каквото кажат по телевизията – това е!
  Могат да бъдат спокойни – вече сме близо до тях. Един пресен пример е прословутата световна финансова криза. Не минава новинарска емисия без да пълнят главите на хората с глупости какво направила кризата в България. А тук кризата още не е дошла, интересно като дойде какво ли ще правим… тогава ще започнат да говорят за апокалипсис сигурно…

  За Студентски град какво да кажа – живял съм 4 години там и съм виждал подобни неща. Побоища стават навсякъде, не само в Студентски град, не само в София. Но трудно мога да разбера хората, които са убили младежа. Каквото и да им е казал или направил – това определено не е начинът. Те ще си получат наказанията, след като медиите и обществеността вдигнаха шум – в това можете да бъдете сигурни. Но трябва ли зад всеки такъв случай да застават национални медии, за да има възмездие. Острата реакция на обществеността сега е такава, защото на всеки му е ясно, че ако тези убийци имат богати татковци след месец – два пак ще трепят наред пред дискотеките. Ето тук е проблема – който има най-много пари той определя правилата. И затова в Студентски град (а и не само) се строи на 1 метър от блоковете, затова на мястото на цял един парк там сега се строи комплекс от сгради. Сега ще се изредят районни кметове, столични кметове и какво ли още не, за да замажат положението и след това да продължат да си вършат нещата както си ги правеха досега.
  Сега да го видим столичния кмет, който може да вземе доста интересни решения за собствениците на реституираните имоти, какво
  ще говори… или пак ще си повтаря, че Станишев, Първанов или свтовната криза са му виновни!

 7. batpep

  грегори го каза вече, няма кво да повтарям – овци и крави лесно се пасат.

  бедата за тях са черните овци и дивите кози – само проблеми, ич не слушат…

 8. yoalbo

  И моята гледна точка е точно такава, както е описана в статията (post-а). Мисля си, че за да се разбие този ужасен консенсус на по-голямата част от българите, манипулирани години наред през епохата на социализма, а също и така възпитаните им деца, е необходимо като минимум много-много да се говори, да се изясняват нещата – медиите едва ли ще направят това, ние трябва! Не знам точно как, ама трябва! Нека не се учим единствено и само от горчивия опит! Вярвам все пак, че у нас има доста свестни хора. Има обаче и немалко заблудени измежду тях, вярващи на фалшиви и кухи по съдържание персони, накичени с титли и власт. Някой трябва да каже, че ‘царят е гол!’ (като имам впредвид не Симеон Сакскобурготски), но така че по-голямата част от нормалните хора да разберат това послание. Не знам как, обаче…

 9. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Виновни сме

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *