Не само чипа

Напоследък в Мрежата плъзна следната обява за работа в Националната Астрономическа Обсерватория – Рожен:
Обява

Съответно по форуми и блогове плъзна вълна на присмех.
Обявата бе заклеймена като срамна….

Даа, срамна е.
За кого обаче?

Разни умници пак блъвнаха говна, как българските учени “хич ги нямало”, как бат борко бил прав, да иска да ги маха…

Както много пъти съм казвал, булгаристанецът има много сериозни затруднения с мисленето. Конкретното поредно впрягане на каруцата пред коня отново го доказва.

Да, такива са заплатите в БАН, част от която е НАО Рожен, в резултат от дългогодишната политика на предшествениците на батката и неговите “професионалисти” също.

Да, има и специалисти, които отговарят на горните условия, от обявата. Защо работят за тези заплати тогава? Младите, за да използват БАН като трамплин за чужбина. По-старите – защото имат договори с чужди университети и лаборатории и от тях “захлебват” по някой лев (долар или евро), защото базата на БАН е все още недоунищожена и като отидеш в чужбина като Guest Professor уважението е много по-голямо, отколкото ако отидеш там като новобранец на стари години.

Е, вярно – има още една категория, които просто доизживяват годините си в Академията, но от 1990-а година насам броят им прогресивно намалява, а последното ръководство на БАН, поне докато работех там, показа че наистина иска да се отърве от тоя баласт, въпреки здравите връзки, с които е привързан за корпуса на академията и действаше сериозно по въпроса. (Друг въпрос, че понякога връзките бяха директно с членове на въпросното ръководство, но все пак говорим за много малък процент).

Та предполагам, позицията въпреки срамната заплата ще бъде заета … временно, докато въпросният млад специалист напише дисертация и хване post-doc накъде по белия свят.

А относно въпросните умници, изляли лайна и помия относно обявата, хората които я пускат, и организацията зад тях, сещам се за един, дето говореше нещо за чипа на българина, че бил за смяна. Така е, не само чипа, уви. Защото ако българите опитвахме от време на време да мислим, този господин с чипа щеше отдавна да е побит на кол на площада пред президентството, министерския съвет и бившия партиен дом, за назидание на следващите им “стопани”.

5 thoughts on “Не само чипа

  1. frog

    От известно време почти не чета коментари под статии – има защо, види се. 🙂

    П.П. За побиване на кол не бях се сетила, докато си фантазирах бавната му и мъчителна смърт. Никак не е зле, Божо. 🙂 🙂 🙂

  2. Йорданов

    Не само чипа е за смяна, казал си го много точно на края на статията, поздравления за написаното!

  3. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Ветрове…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *