Ово е ста́ндарт

Е т’ва е ста́ндарт брато. Само дървета че го́риме таа зима!
Ониа тапаци одиха у библютеката, да земат книгите. Ма то книгата го́ри бързо и по новъ година че им гледаме сеиро.

Я убу ви каза́х, да о́дим у големата къща, дека уж била празна. Празна, празна, ама пуно со столета, они само че горат цела зима. Свирките за подпалки че вършат добра работа. И цигулките. Особено ониа, големите цигулки. От’ не са сите кат’ тех! Па и перделъците ша улезат у употреба.

Само имаше едни железни свирки, ма кекави. Пробва́х едната на Муньо у тиквата, ма се сгъна́ и оня кат’ скокна́, требваше да гепим столо́, та да се укро́ти. Два дена барем не стана́!

Само тупанете нема да го́риме, че си свириме на них.

Па таз маса от рояло я направи́х. Останалото за печката, а тва виж като плеснеш картите, летят до другио край.

Кво е роял, каиш? Е, те за тва ми викат ученио, от знам кво е роял и кво пиано. За къв чеп са не знам, ма май на них са си държале цигарите. Моруко, кат’ му сакаха цигари, все думаше “Забрави́л съм ги до́ма, на пианото!”
Па на рояло може касите с бира да са си редиле. А вътре пуно с жици! От ониа, дека са за душене изотдзадзе! Тва на телевизоро съм го гледа́л. Га имаше ток. И телевизия.

Ся нема телевизор, ма и ониа тапаци, ентелектуалците ги нема, та се живява.

Те ти дръва, те ти ракия, два склада со цигари намери́х, преди да ги гепят комшиите. Плюскането оди по улицата и джафка, само да го оде́реш и да го метнеш на скарата. Кат’ си имаш дръ́ва, проблем немаш!

Те ти стан́дарт, брато!

7 thoughts on “Ово е ста́ндарт

  1. Георги

    Тая работа с рояла е заради някакъв кнофликт между тия хора. То какъвто и да си е ясна стойността на луксозна стока като рояла. А като се намеси омразата и гнева няма нищо свято , всичко отива под ножа. Това не е директно решение да се унищожи рояла, а се търси да се нанесе удар вероятно на музикантите. По телевизията го представят все едно целта и е била да унищожи рояла, а тя не е. Не я оправдавам, ама само ни заблуждават и ни карат да се вълнуваме от лъжи или едностранно представяне на нещата.
    Не съм близо до ситуацията, но дотолкова познавам хората да мога да предвидя как би могло да е.

  2. joe Post author

    Не знам, какви са подбудите, мотивите и прочие, фактът че директор на културен дом (младежките домове надявам се влизат в тая категория) гори рояли говори достатъчно за нивото, до което е достигнала нацията.

    Не може в случая да се говори за едностранно, двустранно и т.н. представяне на фактите. Те са си факти – директор на културен дом гори роял/книги/антики… Всичко останало са излишни подробности.

    ПП: Иначе все едно да каже някой “вярно че я убих, ама тя беше кифла и ходеше с кофти червило” Това е.

  3. joe Post author

    @Георги, между другото, вариантът който предлагаш, “се търси да се нанесе удар вероятно на музикантите” е много по-гнусен, отколкото ако е направено просто от слабоумие.

  4. Георги

    Не я оправдавам госпожата. Това не е нещо, което да е необичайно за България, напротив това е нещо което бих очаква да се случи. Не ми харесва каква е България, в която живея, но не живея в заблуда, че нещата са по-добре от колкото са.

    И фактите има значение как са представени. Скрият ли един или два факта картинката изглежда друга. Защото сега изглежда така, сякаш на тая и хрумнало изведнъж, че вече не и трябва тоя роял и по-добре да го изгори. Хубаво даваш примера с кифлата и убийството, но знаеш ли че престъпление под афект е смекчващо вината обстоятелство или разговорно му викат престъпление от страст.

  5. Георги

    И силно се съмнявам (все пак има възможност), че щяха да я уволнят, ако не бяха я показали по телевизията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *