Фобос и Деймос

“Страх, страх, страх” …. надписи аранжирани кръгово, с различни размери и на различна дълбочина плуват по екрана. “Ужас! Ужас!” – реди съсипана старица. Различни разстроени хора описват потреса, който са изживели, на фона на апокалиптична музика.

Такава беше “главата” или както там се казва на информационната емисия “По света и у нас” на Българската национална телевизия на 22 май, денят след земетресението.

Медиите у нас упорстват здраво в мисията да се поддържа населението в състояние на непрекъснат страх и униние и този път природата “удари здраво рамо” в това тяхно начинание. Който “жест” пък бе охотно употребен по предназначение.

Да, земетресението е страшно събитие, от тези, на които човек по никакъв начин не може да противодейства и реално има малко ходове, а трябва да разчита основно на шанса.

Да, хората в най-пострадалите райони са изживели истински ужас. При много от тях допълнен със сериозни повреди на имуществото.

Обаче в цялата страховита ситуация има един много светъл лъч, стига човек да си отвори очите – няма нито един загинал!

Също така повечето сгради в района показаха, че са надеждни, при бедствия с такава сила. Което не е малко.

Да, има хора, чиито къщи не стават вече за живеене. Това е ужасно. Но пък самите хора са живи и не са загубили роднини! Което пък е чудесно! Животът е един и не може да се построи наново, за разлика от къщата.

Ще кажете, “лесно ти е, твоята къща нали е здрава!” Така е, за щастие, но преди всичко предпочитам аз и семейството ми, приятелите и роднините да сме живи и здрави. Това е най-важното.

Та в целия ужас имаше ободряващи новини, които вярно, бяха споменати, но бяха неглижирани в целия мрачен поток, леещ се от средствата за масова информация. Средства, които с изключение на някои Интернет-агенции като http://www.mediapool.bg/ и http://dnes.dir.bg, които реагираха на втората минута (може да е имало и други, съжалявам ако съм ги пропуснал), останалите се забавиха много, да изпълнят основната си функция – да дадат на населението адекватна информация.

А именно липсата на информация способства Страх и Ужас и сестра им Паника (( Според древните гърци,сестра на Фобос и Деймос е Хармония, но те за това са древни – не са дорасли до всички аспекти на познанието)) да надделеят над разума и да доведат до много по-големи опасности и проблеми, от тези, които Природата поднася.

Още за бавната реакция на “информаторите” при Ясен.

ПП. Да спомена с добри думи радио “Хоризонт”, което е дало кратка информация на 15-тата минута. За съжаление кратка и много хора като мен са я изпуснали.
Още по-добри думи заслужава радио “Фокус”, което някъде към 45-тата минута излезе с подробни репортажи и информация.

Още източници:

Български национален сеизмологичен информационен център
Тук информацията излиза почти в реално време, часовете са по Гринуич, без корекция за лятното часово време. Т.е. през лятото трябва да се добавят 3 часа а през зимата 2 към показанието за часа на сайта.

Earthquake report
Същото уточнение за часа.

Проблемът тук е, ако нет-ът спре, остава да се разчита на благоволението и бързата реакция на ефирните медии.

2 thoughts on “Фобос и Деймос

  1. Огнян

    Прехвалените медии може и да закъсняха с репортажите, но виж след това как компенсираха с мощно преиграване и то дни наред.
    Карбовски бил поканил четирите конника на апокалипсиса за интервю, но те като видяли по телевизията какво става в БГ и казали: “Ааа, не. НЕма да дойдеме – при вас си е е*ало майката.”

  2. Таня

    Абсолютно правилен извод – населението трябва да се държи в шише, за да се подчинява на команди безропотно.
    Вбесявам се от начина, по който телевизиите отразяват подобни събития. Особено по ДРИС-тиви – водещите новини са за бедствия от целия свят, за катастрофи, апокалипсис и на фона на това – те изпъчени многострадално…

    Ама и народът – прост, им вярва и ги гледа…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *