11.06.2008 – Mark Knopfler

Хубав пролетен ден. Слънчево и топло, но не горещо. Оживление около НДК. Разглежаме изложбата на “моста на влюбените”, както видях, че го пишат от известно време и се отправяме към входа.

В 19,45 седим пред вратата на залата. Вътре се чува, че саундчекът още не е приключил.
Почти в 20 часа вратите най-после са отворени. Заемаме местата си. По сцената още щъкат роудита. Позната ситуация, но поне го нямаше едночасовото висене и блъскане пред входа под снега.

Този път обаче аз предвидливо съм се запасил с вестници и списания и чакането минава по-леко.

20,55 – лампите угасват, прожекторите лумват и потъваме в магията на музиката. Буквално!

Най-напред “чичо Марк” и групата му ни поднесоха от по-новите песни, сравнително по-спокони и първите около 40 минути бяха минути на пълно отпускане и релакс.

Наред с магическата музика осветлението и ефектите бяха много добре подбрани, в меки пастелни тонове. Светлините внушаваха картини на магическа гора, звездно небе, есенна поляна, селски калдаръм, мъгла над езеро и много други красиви картини, за които е необходимо съвсем малко въображение и вгълбяване в музиката, за да можеш да ги видиш и да се потопиш в тях напълно.

Във втората част на концерта Марк започна да нажежава обстановката с песни от времето на Dire Straits. По-голямата част от публиката изглежда очакваше точно тях и реакцията беше много по-бурна. Аз специално харесвам еднакво и старите и новите песни на Марк Нопфлер, но беше много приятно да чуя на живо някои от старите хитове, като Sultans of Swing или Brothers In Arms.

Всички от групата са страхотни музиканти, повечето мултиинструменталисти, като особено ме впечатли човекът, свирещ на цигулка, флейта и банджо, но не можах да открия името му.

За да се постигне характерният за музиката на Марк Нопфлер звук, групата е стабилно оборудвана с инструменти, включително роял, хамънд орган и контрабас. Всичко това, съчетано с брилянтната китарна техника на Марк и разкошните му композиции се изля като поток от хармония, красота и съвършенство, който и ужасната акустика на зала 1 на НДК не бе в състояние да съсипе!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *