Не може да бъде!

В София ще се проведе…

Не, не новото “реалити шоу” с участието на Мара Тарабата и Киро Талпата.

Не среща с великия гуру, шри-шри Онанадра.

Не и последният конгрес на астролозите.

Ще се проведе среща, посветена на популяризиране на принципите на научното мислене:

Ratio

Събитие, което за което има крещяща необходимост, сред мъглата от езотерични и псевдонаучни боклуци, с които са залети книжарниците, вестниците, списанията и електронните медии.

Най-хубавото е, че събитието е организирано не от поовехтели учени, които макар и да са се доказали в науките, които разработват, за съжаление също са доказали, че нямат умения в популяризирането им. По-скоро на популяризацията на науката все още се гледа като на нещо несериозно, въпреки неблагоприятната среда, създадена у нас спрямо науката и “облъчването” на населението с идеи, че науката и учените са ненужни.

Чудесно е, че Ratio е организирано от млади и енергични хора и – най-важното – повечето от тях не са свързани с науката. Или поне не са пряко свързани. Което е обнадеждаващо, че хората, занимаващи се и интересуващи се от наука не са (все още) някаква изолирана общност, а има интерес и в други среди към познанието.

Хубавото е, че организаторите са поканили и български учени. Препоръчвам, ако някой от тази порода случайно чете тези редове, да се завърти около събитието и да се свърже с организаторите, за евентуален дубъл след време, с по-силно застъпено българско участие. Скъпи учени, популяризация не е мръсна дума! И не е губене на време. Всъщност популярността носи и време, и средства!

Програмата и лекторите ги има на сайта.

Програмата е разнообразна, ще има и нещо много актуално за нашата действителност – разобличител на “паранормалните” дивотии, които за съжаление са обсебили ума на прекалено много наши съвременници и са възприемани от тях като чиста истина.

Едно събитие, което си е поставило амбициозната задача да покаже същността на научния подход и че науката не е скучно занимание за странни птици.

Единственото лошо в цялата работа е, че по време на събитието ще съм далече от София. За това от сега се ослушвам за второ издание.

Ratio ще се проведе на 29-и септември в Младежкия театър

Начало – 10,30.

Успех на организаторите и всички ratio-налисти.