Последни коментари

Книголандия
Страницата на хумориста Весел Цанков
Блог класация

Архив

Фобос и Деймос

„Страх, страх, страх“ …. надписи аранжирани кръгово, с различни размери и на различна дълбочина плуват по екрана. „Ужас! Ужас!“ – реди съсипана старица. Различни разстроени хора описват потреса, който са изживели, на фона на апокалиптична музика.

Такава беше „главата“ или както там се казва на информационната емисия „По света и у нас“ на Българската национална телевизия на 22 май, денят след земетресението.

Медиите у нас упорстват здраво в мисията да се поддържа населението в състояние на непрекъснат страх и униние и този път природата „удари здраво рамо“ в това тяхно начинание. Който „жест“ пък бе охотно употребен по предназначение.

Да, земетресението е страшно събитие, от тези, на които човек по никакъв начин не може да противодейства и реално има малко ходове, а трябва да разчита основно на шанса.

Да, хората в най-пострадалите райони са изживели истински ужас. При много от тях допълнен със сериозни повреди на имуществото.

Обаче в цялата страховита ситуация има един много светъл лъч, стига човек да си отвори очите – няма нито един загинал!

Също така повечето сгради в района показаха, че са надеждни, при бедствия с такава сила. Което не е малко.

Да, има хора, чиито къщи не стават вече за живеене. Това е ужасно. Но пък самите хора са живи и не са загубили роднини! Което пък е чудесно! Животът е един и не може да се построи наново, за разлика от къщата.

Ще кажете, „лесно ти е, твоята къща нали е здрава!“ Така е, за щастие, но преди всичко предпочитам аз и семейството ми, приятелите и роднините да сме живи и здрави. Това е най-важното.

Та в целия ужас имаше ободряващи новини, които вярно, бяха споменати, но бяха неглижирани в целия мрачен поток, леещ се от средствата за масова информация. Средства, които с изключение на някои Интернет-агенции като http://www.mediapool.bg/ и http://dnes.dir.bg, които реагираха на втората минута (може да е имало и други, съжалявам ако съм ги пропуснал), останалите се забавиха много, да изпълнят основната си функция – да дадат на населението адекватна информация.

А именно липсата на информация способства Страх и Ужас и сестра им Паника1 да надделеят над разума и да доведат до много по-големи опасности и проблеми, от тези, които Природата поднася.

Още за бавната реакция на „информаторите“ при Ясен.

ПП. Да спомена с добри думи радио „Хоризонт“, което е дало кратка информация на 15-тата минута. За съжаление кратка и много хора като мен са я изпуснали.
Още по-добри думи заслужава радио „Фокус“, което някъде към 45-тата минута излезе с подробни репортажи и информация.

Още източници:

Български национален сеизмологичен информационен център
Тук информацията излиза почти в реално време, часовете са по Гринуич, без корекция за лятното часово време. Т.е. през лятото трябва да се добавят 3 часа а през зимата 2 към показанието за часа на сайта.

Earthquake report
Същото уточнение за часа.

Проблемът тук е, ако нет-ът спре, остава да се разчита на благоволението и бързата реакция на ефирните медии.

Сподели
 1. Според древните гърци,сестра на Фобос и Деймос е Хармония, но те за това са древни – не са дорасли до всички аспекти на познанието []

2 comments to Фобос и Деймос

 • Прехвалените медии може и да закъсняха с репортажите, но виж след това как компенсираха с мощно преиграване и то дни наред.
  Карбовски бил поканил четирите конника на апокалипсиса за интервю, но те като видяли по телевизията какво става в БГ и казали: „Ааа, не. НЕма да дойдеме – при вас си е е*ало майката.“

 • Таня

  Абсолютно правилен извод – населението трябва да се държи в шише, за да се подчинява на команди безропотно.
  Вбесявам се от начина, по който телевизиите отразяват подобни събития. Особено по ДРИС-тиви – водещите новини са за бедствия от целия свят, за катастрофи, апокалипсис и на фона на това – те изпъчени многострадално…

  Ама и народът – прост, им вярва и ги гледа…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud