За дънките, ускорителите и кашите

Наскоро много хора се смяха на някакъв ходжа, който се изхо… опа, изказал, че жените, носещи дънки са виновни за земетресенията в Непал…
И аз се смях. После, като се замислих, спрях да се смея. Първо, невежеството не е за присмех. То е за съчувствие, докато не премине определени граници и не се превърне във войнстващо невежество. Тогава е по-скоро за страх, а не за подценяване. Но, по-важното е, че ходжата не е виновен, че е роден и израснал в страна, където от малък този начин на мислене му е насаден дълбоко и няма шанс да погледне иначе на нещата. Реално, няма и достъп до истинска информация, а ако получи такъв по случайност, не може да я оцени. Да го оставим на мира.

Ходжата не е виновен, че е невеж. Обаче, чета напоследък, че Големият адронен колайдер бил “виновен” за земетресението. Отначало приемах тия писания като майтап, докато не осъзнах, че всъщност много хора приемат това за истина…. Тези хора не са израснали в средата, в която е живял въпросният ходжа. Те са имали достъп до светско образование. Имат достъп до научно-популярни издания. Въпреки това са невежи, колкото ходжата, чийто живот е минал в среда, в която писания на слабо образовани хора от преди 1500 години се приемат за абсолютна истина…

Интересно как, преди да е построен Колайдерът, е имало пак земетресения, Континентален дрейф, как са изригнали Сибирските капани? Въпроси, които ако си ги зададе човек, ще се сети, защо идеята за връзка между колайдера и земетресението е нелепа. Ще се сети, че Индия продължава да се подпъхва под Азиатската плоча и в следствие земетресенията са неизбежни. Ще се сети защо и в нашия регион се очакват нови земетресения и в далечно бъдеще прекрояване на географията.

Но хората, обвиняващи ускорителя в ЦЕРН не си задават тези въпроси. По-лошо. Те не знаят за тези събития. В главите им е каша от псевдонаука и небивалици. Повечето от тях, ако бъдат запитани, ще се окаже, че не знаят да речем, за континенталния дрейф. Макар че, би трябвало да са чували за него. Поне по новините. Или те не слушат новини? Предпочитат, когато почне информационна емисия, да превключат на лелевизия “планета”?

Уви, възможно е човек да живее сред море от информация и да си остане шамандура. Без никой да го ограничава да учи, да избере невежеството. Уви, такива хора, когато натрупат критична маса, стават не по-малко опасни от ходжите.

Например антиваксерското движение, вече заплашващо сериозно общественото здраве.

Истериите срещу HAARP, почти довели до прекратяването на безобиден научен експеримент.

Истерията “Кемтрейлс”, която е толкова безумна, че човек трябва действително много силно да мрази да мисли, за да ѝ се върже…

Лудостта “НЕНАГМО” , довела до забрана на генетичните изследвания в много страни, включително и у нас…

Повсеместното невежество е виновно за всички тези безумия и за съжаление опростачването на нацията е от години държавна политика. От средствата за масово хипнотизиране ни заливат попове и Гали, канещи малоумни събеседници…

За това съм може би единственият човек, който ще съжалява, ако затворят TV 7. Защо ли? Не знам и не ме интересува, кой пере пари през нея. Въпросът е, че е единствената телевизия, която редовно дава научно-популярни филми. Е, понякога и БНТ се излъгва, да пусне нещо на DW или на BBC. Но единствено TV7 дава редовно такива. Ще кажете, “е, какво от това”. Ами това, че много хора си пускат телевизора да им бучи непрекъснато и правят нещо междувременно. Когато има научно-популярен филм, току виж, нещо им влязло в главите. Ако и по другите телевизии имаше такива, даже и да превключи, пак има шанс да попадне на такъв и постепенно може да му стане интересно да гледа такъв род предавания, да започне да се интересува и да търси информация.

Но уви, това са само мечти. Предстои ни да гледаме, как в епоха на най-развита наука и технологии, гледаме, как в епоха на най-развита наука и технологии, се връщаме към средновековието.

Но все пак, човек има право и да си помечтае…

2 thoughts on “За дънките, ускорителите и кашите

  1. joe Post author

    Е, тях навсякъде ги има. Въпросът е, че дават и НП филми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *