Учените, такова …

учена главаОбщо взето, отношението на по-голямата част от обществото, особено в нашата страна към хората на науката е подобно на това, цитирам: “… учените не стуват, пълни смотаняци от всякъде де може да ги погледнеш. “

От друга страна, когато някой се опитва да пробута някоя небивалица, се позовава естествено на … учените! Които иначе недолюбва твърде.

Интересен феномен. Не им вярваме на ония там, отнесените, с дебелите книги, ама като трябва да се позовем на авторитет, баш тях избираме за “гръб”.

И така, жълтите вестници, а в наше време популярните Интернет-портали са потопени от безумни “откритя”, “констатации”, “опровержения” на утвърдени теории. И естествено, зад всички тях стоят “учените”.

Защото така, не върви да кажеш “Айнщайн се е олял”, “Дарвин не струва”, “Армстронг не е стъпвал на Луната”, “олигарсите крият вечния двигател”, без да се позовеш на авторитет. Така някак си, ти си някакъв незначителен, никой няма да те приеме на сериозно.

Тогава ще се позовем на .. учените. Които иначе хич не обичаме и не им вярваме. Нали, на нас може нещо да ни е тъмна Индия, ама те учените всичко знаят. И хоп – индулгенцията е подписана! “Учените” са казали…

Само остава въпросът, кои аджеба са тези учени?
От кой институт или университет?
Може би става въпрос за прословутата “Група съветски учени”? (Нищо, че СССР вече доста години не съществува. Те групата съветски учени това не ги смущава.)

По някога, някой умник, за да придаде тежест на бълнуванията си се позовава на имена. Разни академици, просфесори и доценти, които в повечето случаи не съществуват, или в най-добрия случай са личности със съмнителна репутация.

Но в най-големият процент от случаите имена са излишни. Магическата дума “учените” подпечатва “достоверността” на твърденията. А ако някой се опита да ги опровергае с научни аргументи – тежко му. Как така си позволява да разсъждава – “Млък – гле’ там – учéните са казáли!”

От друга страна, ние сме прости, недоучили, с мъгляви представи за света.

И хич не им вярваме на разните там науки и завеяни учени. И щом прчетем, че нещо е така, както ни уидисва на акъла и противоречи на научните постижения, прегръщаме го на момента и горещо го отстояваме. И на бой налитаме.

Дарвин не бил прав. Астронавтите не са ходили по-далече от Крива паланка, какво да говорим за Луната!
Проблем няма да сипем бистра хлорирана водица в резервоаро и да джиткаме до Варна и обратно, ама те ония там крият.

И как няма да е вярно – нали са го казали … учените!

18 thoughts on “Учените, такова …

  1. Светла (една от всичките)

    Ахах, много си им набрал на ораторите в дира. Ма що им се дразниш?! Те на, специално ходих да се видя в огледалото – ми смотана отвеяна лелка съм, както и да се гледам. С няколко буквички пред и други няколко – зад името. И не помня дали обядвах днес. Мога да проверя обаче, ако се наложи – и даже с научни методи. Щот съм учена 😀

    Просто учените са различни. Като рижавите, левичарите, хомосексуалните, негрите – абе ясно ти е. Като всякаквите различни, които винаги са били осмивани, презирани и мразени от плебса. Освен това имат странна мотивация и неприемлива за простолюдието ценностна система. Понякога изглеждат даже опасно луди.

    Та така. А аз просто гледам, слушам и се забавлявам.

  2. joe Post author

    А, това в дир-а го използвах само за обобщаващ пример 🙂

    Иначе това отношение, което описвам е масово.
    И в svejo.net, като се пусне идиотска статия, удря рейтинг до тавана, а свестните неща бързо изчезват от поглед.

    Социалната мрежа – огледало на обществото 🙂

    Пък ти внимавай с научните методи, че да не се окаже, че си обядвала нещо, дето не подлежи на храносмилане, да се чудиш после в какво приближение да решаваш проблема 😀

  3. Светла (една от всичките)

    Не съм. Обядвала, де. Одеве ме приболя нещо коремът (това ме върна в съзнание и успях да видя, че е време да се пренеса пред домашния компютър) и се позачудих като какво имаме тука. Но проверих – не съм излизала днес. Не ми беше много научен методът, но затова пък сигурен – питах портиера.
    😀

  4. Павел Николов

    Оня ден се препирах с един познат, който се опитваше да ме зариби с “новата хронология” на Фоменко. Чудно е наистина, че хората налитат на всякакви лъженаучни и пикантни теории като мухи на мед. Иди после им доказвай, че Ерих фон Деникен не е никакъв учен, а протоколите на ционските мъдреци са фалшификат, скалъпен да обслужва политически цели…

  5. Николай Йорданов

    Апф… Редовно ми се налага да споря я с вестниците на баба ми, я с BTV… Щом е масова телевизия или вестник – значи е достоверно. Я мързелите в БАН бързо да отклоните 90% от бюджета за издаване на вестник – бива ли такова нещо като вашето?! 😀

  6. Светла (една от всичките)

    @Николай Йорданов

    90% от бюджета на БАН не можем да отклоним. От 13 години работя там и бюджетът нито веднъж не ни беше преведен чак до такъв висок процент. Достигали сме веднъж нещо малко над 80%. От друга страна, и да се докопаме до 90% от бюджета си, едва ли ще можем да издаваме хубав вестник с такива пари. От трета страна, много малко са учените, които могат да “преведат” идеите си на разбираем за останалите хора език. По-добре да не се захващаме с работа, дето не ни е работа, че само ще се осрамим. А литераторите, които са достатъчно грамотни и биха могли да разкажат разбрано какво вършим, нещо ги заняма тъдява.

  7. joe Post author

    То няма и да се чете, щом не жълтее…
    А и рекламодатели едва ли ще се намерят, щото без реклама, 90% от бюджета няма да стигне да покрие разходите.

    То и сега бюджетът отива само за заплати. За апаратура и консумативи – който успее да докопа договор, купува с пари от договора и работи с тях. Който не успее, или се присламчва към някоя група, или чопли в теорията само.

  8. Николай Йорданов

    @Светла: преди време ми бяха разказвали как от НАО Рожен едва намерили достатъчно пари за ремонт на огледалото на двуметровия, обаче не стигнали, за да го юстират, ама не предполагах, че е чак толкова зле положението…

  9. Жилов

    Линкът, който си дал, посочва именно фабрикуването на разни безпочвени твърдения от пресата, колкото да пълни обем. “Учените установили, че който прави повече секс, живее по-дълго”. “Учените установили какъв бил генът на мързела”. И т.н., и т.н., журналистът може да съчини стотици такива тъпни – и е очевидно, че са такива. Няма чудно, че “учените” изглеждат като глупаци за човека, който не се замисля кой всъщност е съчинил това.

  10. joe Post author

    @Павел Николов – както е казал и Николай – щом идва от медиите, значи е вярно 🙁
    Чак на човек да му се доплаче за цензурата при социализЪма…
    Тогава поне не се тиражираха вякакви небивалици.

    Против цензурата съм, разбира се. Не е начинът да се забранява глупостта, а да се образова населението, за да не се вързва на глупости. Но както виждаме, образованието и науката са антиприоритет на всяко досегашно правителство. За съжаление, не виждам поне за сега никави положителни тенденции и при новото.

  11. joe Post author

    @Жилов – ами само “новини” като “баба уби внуче”, “алигатор разкъса топ модел” не са достатъчни за пълнеж, трябва и нещо “интелектуално” да се сипе в бъркоча.

  12. Георги Фурнаджиев

    Не обвинявай само „хората“, научното блато е вмирисано. Помниш ли протестите на „млади учени“ преди две години? Даже протести пред Народното събрание имаше, някаква организация си направиха. Кои бяха те бе, да го Ева? Прорищях интернета да искам имена и фамилии – нищо, мен ме псуваха даже …

  13. joe Post author

    Ами аз бях един от протестиращите.
    Не знам, кой те е псувал.
    За име и фамилия съм писал тук: http://www.webkeybg.info/the_cave/?page_id=29
    Може да издиря из архива на пощата, кои бяха организатори.

    ПП Вярно, не спадам към младите учени, но те и не останаха такива в България. Повечето се изнесоха навън.

  14. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Менте

  15. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Ляво, дясно…

  16. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Воля вселенной

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *