Deep Purple

Да, знаете, фен съм. Голям.
Но постът не е за групата. А за цвета. Пурпурният цвят.
Често срещам грешката да се бърка пурпурният цвят с виолетовия. Но двата имат малко общо. Общото е… виолетовият цвят 😉

Виолетовият цвят се дължи на електромагнитните вълни с най-висока честота, които са видими за човешкото око, или най-късовълновата част от видимия спектър – между 380 и 450nm

Виж, пурпурният цвят е друго нещо. Той е комбинация. Комбинация между двата края на спектъра – най-късите вълни и най-дългите – червените. По средата вълните се поглъщат. Колко по deep ще е пурпурният цвят зависи колко близо до двата края на спектъра ще бъдат видимите лъчи отразени или погълнати (или пък излъчени) от пурпурния предмет.

Често се бърка също пурпурният с лилавия цвят. Виж, тук грешката е по-малка. Лилавият цвят също “взема” от двата края на спектъра, но не отива толкова далече към виолетовия край. Той е смес от сини и червени вълни. Естествено, сини и червени според човешкото възприятие. Иначе електромагнитните вълни нямат цвят, освен в резултат от въздействието им върху рецепторите в окото.

Това от научна гледна точка. Виж, вече дизайнери, художници и други хора на изкуството сигурно са способни да различат безброй нюанси на въпросните цветове, както и да ги използват по най-въздействащ начин.
Но идеята ми беше да внеса малко яснота, кое как и защо се получава.

2 thoughts on “Deep Purple

 1. Жилов

  Благодаря за обяснението, идва точно в момент, в който ми е нужно 🙂
  Добре е да сложиш картинка, поне когато говориш за визуални неща.

 2. joe Post author

  Радвам се, че постът е бил полезен.
  Не сложих картинки съзнателно, защото знам колко се различават цветовете на различните монитори.
  Единствено, ако мониторът е професионален и калибриран за някоя добра печатница може да се разчита, че цветовете ще са реални и ще изглеждат по същия начин и на друг подобен монитор.
  Като знам качеството на моя, мисля че няма на добър монитор да се види същото, което виждам аз. Може да си поиграя с gimp-a, да докарам по проценти някой друг цвят и да го постна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *