Homo ?

Homo на латински означава човек. Който се е надявал да прочете нещо свързано със старогръцкото значение на думата, може да пропусне текста нататък.

Както вече уточних аз принадлежа към породата Homo Sapiens Neanderthalensis, докато обкръжаващите ме екземпляри величаят себе си с гордото Homo Sapiens Sapiens, или ще рече разумен на квадрат?

Питам се, колко ли разумен може да се нарече този наш съгражданин, решил да развъжда пирани в язовир? За да ги продава по 2000 лева парчето. А че някой може да влезе в язовира, или просто да падне в него?

А че пираните могат да “изтекат” през преливника и да напълнят сума водоеми?

Честито. след като детето ви бъде пребито за разнообразие в училище, бъде зарибено от наркопласьори и обрано или изнасилено от неосъдени рецидивисти, добавя се и възможността да бъде оглозгано до кокал, ако има неблагоразумието да отиде да поплува. Не че къпането в язовири е безопано, но така или иначе доста деца го правят. Сега освен опасността от удавяне има и реална опасност от изяждане.

Все си мисля, че по нашите географски дължини и ширини се е завъдил някакъв нов, непознат още за науката вид – non sapiens, който изсича горите, залива с бетон всяко свободно кътче, тъпче с боклуци хранителните продукти, гази на пешеходните пътеки и вече подготвя следващото оръжие за унищожаване на представителите на извехтелия вид sapiens – пирани.

4 thoughts on “Homo ?

 1. йое

  С риск да прозвуча еретично, цитирайки уикипедия:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens

  Scientific classification
  Domain: Eukaryota
  Kingdom: Animalia
  Phylum: Chordata
  Class: Mammalia
  Order: Primates
  Family: Hominidae
  Genus: Homo
  Species: H. sapiens
  Subspecies: H. s. sapiens

  Неандерталците са си неандерталци, вече 30к години ни вест ни кост от тях. Ако ти си Homo neanderthalensis или Homo sapiens neanderthalensis (http://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal), то тогава ти автоматично си защитен вид мен 😉 А честито !

  А иначе по темата: Много ме изкефи това определение “sapiens—пирани”. Особено пропускането на хомо и употребата на сапиенс пред пирани. “Зли и хитри пирани”, да, много такива се срещат по нашите географски ширини, тоя вид и аз много го мразя!

 2. joe Post author

  Съжалявам, че коментарът на йое се появи чак сега.
  Akismet го беше маркирал като спам, а аз чак сега имам достъп до компютър от началото на Рок-феста в Каварна 😉

  Колкото до класификацията на видовете, има най-различни варианти и спорове по въпроса.

  Но все пак уикипедия не е най-добрият източник. Намирал съм такива невероятни грешки там, така че е добре да се ползва като сведение и за ориентация, но да се търсят по-достоверни източници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *