Напред науката е … мизерия

Наскоро покрай новините за набиращата отново сила гангстерска война, изядените от “домашни любимци” хора и неадекватността на родната правораздавателна система се промъкна по терлици и една радостна новина: Български ученици с отличие от НАСА

Понякога “новинарите” благоволяват да допуснат и такива новини, които да разредят мътилката от простотия, чалга и насилие. Новини, които утвърждават, че младото поколение не е загубено.

Обаче…

Мда, няма да минем без обаче!

Та: Българчета с награда от НАСА, нямат пари за пътя до САЩ

(моля “политиците” да избягнат коментари за източника на новината. Чета много източници, за да си “сверявам часовника”, даже и при атакистите поглеждам. А “Дума” е един от малкото вестници, който пише за проблемите с българската наука, ако не и единственият, въпреки че за 90% от тия проблеми допринесе именно тяхната партия)

Цитирам: “Наградата на талантливите български деца е покана за участие в 4-дневна конференция на НАСА във Вашингтон през май. За съжаление обаче те няма да отидат, защото няма кой да спонсорира звездните им мечти.”

Участие в една такава конференция би било огромен стимул за тези талантливи ученици, предпочели смисленото използване на свободното време, вместо висенето по кръчмите или пред компютърните игри, характерно за голяма част от връстниците им. Би могло да бъде прекрасна възможност за запознанство с хора и евенутуални бъдещи научни ръководители.

Обаче, за такива работи у нас спонсори не се намират. Евентуално за някой талантлив млад музикант или художник по-би могло. Но за някакви там “отвлечени н̀ауки” пари нема!

Подобни проблеми срещаха и отборите ни, спечелили международни олимпиади по математика, информатика и още много. Често участието им беше под въпрос.

А дано все пак се намери някой спонсор, за който талант не означава само музикални или артистични способности. Става въпрос само за 3 и 4 хиляди долара на дете, а децата са четири.

ПП
“Министерството на образованието, младежта и науката преведе средствата за осигуряване на учениците от екипа към астрономическата обсерватория и планетариума “Николай Коперник” във Варна участие в конференция в САЩ.”

Тази история е на път да завърши щастливо.
В този случай мога да кажа само едно голямо браво на министерството и да спестя критиките относно други техни действия, които далече не носят такъв положителен характер.

11 thoughts on “Напред науката е … мизерия

  1. Вера

    Следя блога ти от известно време, макар да нямам идея защо го правя, тъй като интересите ни нямат почти никаква допирна точка. Може би просто, защото предлагаш различно мнение. Напоследък обаче едно нещо много сериозно ми се набива като трън в очите от публикациите ти – все това пусто противопоставяне на наука/религия. В случая в тази статия пък наука/изкуство. Не бих казала, че в България някой меценат се е заел кой знае колко сериозно да спонсорира таланти, в тази държава отдавна всичко се дели на богопомазани или мизерстващи. Да се твърди, че в България има пари за изкуство, пък за наука – не, е меко казано смешно, с оглед на това каква ни е литературата, в какво състояние са ни театрите, музикантите и т.н.

    С две думи, ако се интересуваш от наука, но я противопоставяш на религията или изкуството, какво те прави по-различен от фанатичните църковни служители, за които земята е плоска?

  2. joe Post author

    Хм, не знам защо смяташ, че противопоставям науката на изкуството?
    Може би не съм се изразил достатъчно ясно. Имах предвид, че все пак за изкуство е по-лесно да се намерят спонсори, отколкото за наука. Не твърдя, че са достатъчни, нито че изкуството процъфтява.

    В никакъв случай не противопоставям науката на изкуството!

    Виж спрямо религия, псевдонаука, шарлатании, мошеничества и тем подобните им винаги съм силно против.

  3. 5ко

    Не съм убеден, че съм по темата, но като стана дума за “Дума” ….
    По соц. време синът на един обикновен човек не искал да учи повече от средно, не искал и да си търси работа, и по цял ден се шляел и мързелувал. Баща му се притеснявал много и звъннал на приятел от номенклатурата – директор на голям завод.
    -А бе да намериш една работа за моя мързеливец, ама да разбере как се вади хляба, че да го цени.
    -Готово бе приятел – вземам го бояджия на кораби – 900 лева и нагоре …
    -А, това е страшно много, ще се разгащи още повече …
    -Стругар – 400 лева
    -А, по-малко, по-малко, и да работи здраво
    -Ами в счетоводството, или склададжия – 280 лева
    -По-малко бе, по-малко бе
    -Е-е-е, за по-малко трябва да има диплома за висше …

  4. joe Post author

    @5ко – а наследниците на ония номенклатурчици докараха мизерията на науката до абсурд.

  5. 5ko

    Да де, нещо такова исках да кажа. Тогава да си учен, мислещ и интелигентен беше лошо. Гордостта и сърцето на Партията беше работническата класа. Тя беше бъдещето на страната …. И ето го бъдещето дойде 🙂 Ама не светлото … Разходите за тези деца са много по-малко от цената само на една от колите в министерския съвет. Или се равняват на разходите за поддръжка на НС за 1-2 месеца ….

  6. Gloxy-Floxy

    Вчера и аз се зверех на въпросната новина. НО ми се наби на очи, че става въпрос за 4-цифрена сума за ПРЕСТОЙ. Та си казвах, няма що, страшна награда са им дали …

  7. 5ко

    Пише 3-4 х. долара на дете. Думата “престой” предполагам е неправилно използвана от журналиста. Само билетът струва 1500-1800 и може и нагоре, зависи. Плюс трансфери, хотел, храна, други разходи и ТАКСА за участие в конференцията. Сумите са близо до нормалното. Ненормални са приоритетите на “държавата” и голяма част от “обществото” …

  8. 5ko

    И от страна на НАСА това не е награда, а просто признание за нивото на разработката им и е ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в конференцията. НАСА просто са им казали “Браво, вие сте на нивото на големите таланти, заповядайте на равно с тях”. Останалото зависи от нашата страна, фондации, министерства, фирми и т.н.

  9. ris

    Относно послеписа (познавам децата и ръководителката). Запитване до институциите е имало и преди репортажа. След репортажът, особено по Канал1 (нали е сателитен), доста частни лица са се обадили и парите бяха осигурени, но въпроса придоби политически оттенък и се оказа, че вече няма проблем и от страна на министерството.

    И не идеализирай, играят децата игри, че и време за кръчми им остава 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *